Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Opbergen 1 feb 2021

Deze 6 praktische tips gebruiken minimalisten voor een opgeruimd huis

Is ‘je huis schoon en opgeruimd houden’ toevallig een puntje op je lijst met goede voornemens? Of je nu al helemaal op het niveau van een minimalist bent of er soms nog wat moeite mee hebt om het opgeruimd te houden in huis, deze tips kun je sowieso gebruiken.

Een minimalistisch huis brengt veel voordelen met zich mee. Zo zorgt een opgeruimd huis voor minder stress en meer rust. Ook geniet je meer van wat je allemaal hebt in je interieur. Volg dus deze tips op en maak je huis ook minimalistisch in het nieuwe jaar.

6 tips voor een minimalistisch huis

1. Houd vast aan tijdloze materialen

Ga je op meubel jacht? Let dan eens goed op de materialen. Kies bij voorkeur altijd voor tijdloze materialen, zoals natuurlijke materialen van wol, hout en staal. Waarom? Deze items zijn op de lange termijn ook nog mooi en daarom zul je ze maar zelden hoeven bijwerken.

2. Koop eens vintage

Niet alles hoeft altijd alleen maar spiksplinternieuw te zijn. Wist je dat ook juist tweedehands en/of vintage items super mooi in je interieur kunnen stralen?Het leuke hieraan: deze items hebben al een leven achter de rug en vertellen daarom ook meteen een mooi verhaal.

3. Denk voordat je iets koopt: ‘maakt dit mij blij?’

Kijk eerst eens in je interieur rond en bedenk van welke items je echt blij wordt en wat functioneel is voor in je huis. Houd dit in gedachte als je nieuwe spullen koopt. We denken vaak gelukkig te worden van het spullen kopen zelf, maar de spullen die we dan kopen voegen uiteindelijk helemaal niet zo veel toe. Zonde!

Koop daarom niet zomaar alles wat je leuk lijkt en waar je gelukkig van denkt te worden, maar denk altijd eerst goed na of iets je echt blij maakt en of je het ook met trots aan anderen zou laten zien.

Komt dit je bekend voor? Marie Kondo vertelt alles over deze methode: Does it spark joy? Dit leerde ik van ‘Tidying Up with Marie Kondo’ op Netflix

4. Doe een grondige opruiming

Het begint allemaal bij kijken naar wat je hebt. Ook hier. Ga dus nog eens door al je spullen en bekijk deze goed. Welke items voegen iets toe en welke niet? Waar kan je eigenlijk best zonder?

We hebben het hier niet alleen over wat wegwerpitems die je toch al weg moest doen, maar echt over álle spullen in huis. Wees kritisch en doe alles weg wat je niet nodig hebt of wat geen waarde toevoegt aan je interieur. Zo houd je de spullen over die je écht gelukkig maken en die praktisch zijn.

5. Doe dagelijks een kleine opruimronde

Neem dagelijks 10 minuutjes te tijd om op te ruimen in huis. Als je elke dag een beetje doet, dan is het echt niet veel werk. Daarbij ben je meer op de hoogte van alles wat je eigenlijk bezit in je interieur. Je vergeet namelijk al snel wat je hebt, als je dingen niet elke dag gebruikt.

Ruim daarom dagelijks even 10 minuten op. Voordeel: zo is je jaarlijkse, grote opruiming ook minder werk! Bonuspunten als je het hele huis ook meteen grondig schoonmaakt.

pinterest opruimen minimalistische woning
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Domino

Reageer op artikel:
Deze 6 praktische tips gebruiken minimalisten voor een opgeruimd huis
Sluiten