Tips om je huis te verwarmen zonder hoge stookkosten

Als je net zo’n koukleum bent als ik, dan wil je het liefst de hele dag je verwarming zetten op standje bejaardenhuis. Maar er is wel één groot nadeel: je stookkosten kunnen aardig oplopen. En dat wil je natuurlijk vermijden. Daarom: dit zijn tips om je huis te verwarmen, zónder je verwarming overuren te laten draaien.

Wil je bewuster leven? Dit zijn duurzame alternatieven voor in huis.

tips om je huis te verwarmen
11Howard

Isolatie is key

Laten we beginnen bij de basis: een goede isolatie van je vloer, muren, ramen en je dak is essentieel. Hierdoor voorkom je dat de warmte weer verdwijnt uit je huis. Zo zorgt een vloerkleed niet alleen voor warme voetjes. Daarnaast kan een tochtstrip bij de deur kan ook al veel helpen. Sluit bovendien ook de deuren van de ruimtes waar niemand is.

Gordijnen

Koop dikke gordijnen die de warmte goed binnenhouden. Wanneer de zon schijnt, kun je ze het best open doen. Zo kunnen die paar zonnestralen je huis een beetje verwarmen. Wanneer de avond valt, sluit je ze weer. Let op: als je je verwarming aan staat, zorg er dan voor dat de gordijnen niet over de radiator vallen – zo houd je de hitte namelijk tegen.

open haard
Petra Bindel

Lucht je huis

Het luchten van je huis klinkt wellicht een beetje tegenstrijdig, maar hierdoor zorg je ervoor dat het binnen niet te vochtig wordt. Vochtige lucht heeft namelijk meer energie nodig om op te warmen. Daarnaast laat je zo weer letterlijk een frisse wind door je interieur waaien.

Verwarm je huis slim

Als jij lekker verscholen ligt onder je warme dekens, is het echt niet nodig om de verwarming aan te zetten. Net zoals wanneer je niet thuis bent bijvoorbeeld. Verwarm je huis daarom op een slimme manier – en dat is soms gewoon een beetje een kwestie van planning. Zit je in de woonkamer? Dan hoeft de slaapkamer niet warm te zijn. Komen je kinderen pas over drie uur thuis? Dan hoeft de verwarming in de speelhoek ook nog niet aan.

Een thermostaatklok kan handig zijn: zo kun je van te voren instellen op welke momenten de verwarming aan of uit moet zijn.

kaarsen
Wild at heart
warm in huis
My red glasses

Kleed je warm

Met een dikke trui, wollen sokken en een dekentje kom je al een heel eind wanneer je de winter wil overleven. En geef toe: het is toch ook hartstikke knus om je bank te decoreren met een plaid, kussens en andere zachte materialen?

Steek een kaarsje aan

Niet alleen gezellig, maar het zorgt ook nog eens écht voor een beetje meer warmte. Steek daarom een aantal kaarsjes aan en zet deze op je salontafel neer.

Heel Holland bakt

Waarschijnlijk mijn favoriete tip: gooi je bak-skills in de strijd. De oven droogt de lucht en verwarmt de keuken. Daarnaast zal je huis ook lekker ruiken én heb jij iets lekkers op om te peuzelen voor bij de koffie of thee.

Reageer op artikel:
Tips om je huis te verwarmen zonder hoge stookkosten
Sluiten