Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 25 dec 2021

Shine bright: de 6 ultieme tips voor meer natuurlijk licht in je interieur

Vind je het zowel in de winter als in de zomer iets te donker in huis? Treur niet, want je maakt je interieur gemakkelijk een stukje lichter met de juiste hacks. Vandaag gaan we het niet hebben over grotere ramen en veel spiegels – we hebben namelijk genoeg andere ideeën om meer natuurlijk licht in je huis te creëren.

Met onze tips zal jouw interieur écht stralen.

6 tips voor meer natuurlijk licht in huis

1. Houd je ramen vrij

Plaats geen grote kast recht naast je raam. Anders blokkeer je zo een groot deel van het licht dat door het raam valt. Let ook op dat je niet teveel spullen op de vensterbank plaatst. Niet alleen valt het licht dan mooier, maar het geeft ook een luchtigere look dan een vensterbank die vol staat.

Deze dingen kan je beter níét op je vensterbank neerzetten

2. Een dakraam

Een dakraam laat zóveel licht binnen in je interieur. Ze zijn ideaal in de keuken of in een mogelijk donkere gang. Is het heel donker op jouw zolder? Overweeg dan om een klein dakraam daar te plaatsen.

3. Een wit plafond

Zelfs als je een donkere kleur op de muren hebt, zal een wit plafond je interieur meteen een stuk opener eruit laten zien. Witte verf reflecteert licht waardoor de hele ruimte een stuk lichter aankijkt.

Je ziet ook vaak dat het wordt aangeraden om je plafond een tintje lichter te verven dan de muren. Doe dit echter niet klakkeloos en bereid je goed voor. Check altijd of de tint lichter in de verfwinkel wel degelijk op jouw kleur op de muur lijkt en test ze ook even naast elkaar.

En als je zelf gaat mixen wil je opletten met het toevoegen van wit. Het maakt je verf inderdaad lichter, maar het maakt de kleur ook minder verzadigd waardoor het dof en grauwer kan lijken.

Muren verven in huis? Hier zijn onze do’s en don’ts

4. Muur van glasblokken

Voor de retroliefhebbers is een muur van glasblokken heel tof! Het is een heel leuke vervanger voor een glazen douchewand, maar ook in de woonkamer staat een glazen wand heel mooi.

5. Reflecterende oppervlaktes in je interieur

Hiermee creëer je hetzelfde effect als met spiegels. Wanneer er meer licht in je huis weerkaatst ziet je interieur er ook lichter uit. Gebruik daarom veel reflecterende materialen of werk je meubels af met een glanslaag.

Denk aan metalen die van zichzelf al een mooie glans hebben. Of kies voor natuursteen met een glanzende afwerking zoals hoogglans laminaat op je vloer. Vergeet ook niet je prachtige houten meubels een glimmende beschermlaag te geven.

6. Trim of snoei je bomen

Staat er een volle boom in de tuin die veel van je zonlicht blokkeert? Laat hem dan snoeien of trimmen zodat er toch wat meer natuurlijk licht in jouw interieur valt. Hetzelfde geldt het voor struiken of heggen die boven je lage ramen uitgroeien.

8 handige tips om een donker huis lichter te maken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ecoline WindowsThe Decorologist

Reageer op artikel:
Shine bright: de 6 ultieme tips voor meer natuurlijk licht in je interieur
Sluiten