Zo herken je het mozaïekvirus bij je planten (+ tips om het te voorkomen)

Het zegt je waarschijnlijk niets, maar het mozaïekvirus komt meer voor dan je denkt. Dit virus kan je bij allerlei plantensoorten vinden waar die zich op verschillende wijzen uit. Check dus goed wat de symptomen van het mozaïekvirus zijn voor jouw (kamer)plant.

We zullen natuurlijk niet uitgebreid de werking van het mozaïekvirus op iedere plant bespreken. Maar we zullen wel de meest voorkomende symptomen benoemen en hoe het virus nu wordt verspreid. En een paar tips om het te voorkomen kunnen niet missen!

Heeft jouw plant last van het mozaïekvirus?

Wat is het mozaïekvirus?

Zoals we al zeiden uit het virus zich bij jouw verschillende kamerplanten op andere manieren. Het mozaïekvirus is dan ook niet één virus, maar eigenlijk verwijst het naar een groep van verschillende virussen. Deze groep laat over het algemeen een mozaïekpatroon op de bladeren van je plant achter waardoor het deze naam heeft gekregen.

Jouw plant kan het mozaïekvirus hebben als je wat van de volgende verschijnselen spot:

  • Gele, witte of groene strepen en vlekken
  • Nerven die vergelen
  • Gekreukelde, gekrulde of kleinere bladeren
  • Slechtere oogst en vertraagde groei
  • Groente en fruit zal gevlekt kijken en er kunnen bulten op verschijnen die op wratten lijken

Wanneer je plant er mee is aangetast is het al te laat. Dit virus kan je namelijk niet alleen in je plant aantreffen, maar ook in de potgrond, zaden, fruit of groente, en plantencontainers. Zeg dus zo snel mogelijk gedag tegen je plant als die last heeft van het mozaïekvirus om jouw andere planten te redden.

Eerste hulp bij zieke kamerplanten: zo herken je plantenziektes

Hoe kan je het voorkomen?

De grootste verspreider van het mozaïekvirus zijn insecten. Insecten eten namelijk in de winter de overgebleven zaden van geïnfecteerde planten op en brengen het daarna weer aan op andere planten. Vooral sprinkhanen en bladluizen kunnen dragers van het virus zijn.

De kans is daarom ook groter dat je het virus bij de planten in je tuin zal aantreffen dan je kamerplanten, maar hoe kan je het bij al je planten het beste vermijden?

  • Niet binnen roken: iedere tabaksplant heeft wel het mozaïekvirus en jouw sigaretten dus ook. Bang voor jezelf hoef je niet te worden, want dit virus is niet schadelijk voor mensen. Maar wel voor je plantjes, dus nog meer reden om buiten te gaan roken en goed je handen te wassen.
  • Was je tuingereedschap: het is sowieso goed om dit regelmatig te doen. Ben je echter het mozaïekvirus tegengekomen? Geef je gereedschap dan zeker een goede schoonmaakbeurt en blijf het doen.
  • Koop resistente planten: er zijn sommige varianten van bijvoorbeeld tomatenplanten die resistent zijn tegen het tabaksmozaïekvirus. Kijk dus of jij misschien liever een van deze varianten wilt. Onthoud alleen wel dat het virussen betreft dus resistent voor een soort van het mozaïekvirus betekent niet dat het ook tegen de andere is opgewassen.
  • Verwijder geïnfecteerde planten: gooi ze weg bij het afval of verbrand ze. Je wilt ze niet op je composthoop gooien, want dan kunnen insecten ze van daar uit weer terug naar jouw tuin brengen. Kijk ook uit als je opnieuw gaat planten aangezien het virus voor lange tijd in de grond kan blijven. Het komkommermozaïekvirus doet dit niet.
  • Houd je planten goed in de gaten: dit geldt al helemaal als sommige van je planten met het virus zijn aangetast. Zelfs nadat je ze hebt verwijderd wil je voor de komende tijd je planten goed controleren.

Witte vlekken op je terracotta potten? Zo komt het én zo kom je er vanaf

Planet NaturalOld Farmer's Almanac

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo herken je het mozaïekvirus bij je planten (+ tips om het te voorkomen)
Sluiten