5 tips voor een minimalistischere levensstijl (ook in je interieur)

In een maatschappij waar het veelal draait om meer meer meer, wordt de tegenbeweging minimalisme steeds groter. In plaats van een groter salaris om meer spullen van te kopen draait het bij een minimalistische levensstijl om mínder spullen willen, minder uitgeven en minder doen. 

We geven je 5 handige tips voor een meer minimalistische levensstijl die je kunt toepassen in huis!

1. Stel jezelf een duidelijk doel

Wat is jouw definitie van minimalisme in huis? Als jij van veel spullen in huis houdt en rommelig bent van jezelf betekent minimalistischer worden misschien wat anders dan voor iemand die van een strak en geordend huis houdt. Ga na of minimalisme voor jou betekent dat je minder spullen koopt? Of dat je spullen gaat gebruiken die nu liggen weg te stoffen. Of misschien wil je juist spullen weggeven aan mensen die ze wél gebruiken.

Er is geen goed of fout in het hebben van een minimalistische levensstijl. Zorg er in elk geval voor dat jij voor jezelf duidelijk hebt welk doel je wilt bereiken.

2. Gooi al het onnodige weg

Het is een volgende stap naar een minimalistisch leven: de spullen die je niet (meer) gebruikt weggooien. Althans, niet direct de prullenbak in, want misschien kan je er iemand anders blij mee maken.

Must read: 5 manieren om te ‘ontspullen’ voor meer rust in huis

Door je huis helemaal op te schonen maak je niet alleen fysiek meer ruimte, je zult ook merken dat je in je hoofd meer ruimte krijgt. Ga al je kamers langs: van de badkamer tot keukenkastjes en van je kledingkast tot je woonkamer. Wat heb je dubbel? Draag je dit écht nog? En wat ligt er eigenlijk alleen maar in de weg? Je zult merken dat je alleen de spullen die je écht leuk vindt, nog overhoudt.

3. Oefen om met minder te leven

Nu je eenmaal de stap hebt gemaakt om je huis een flinke schoonmaak- en opruimbeurt te geven, wordt het tijd om jezelf te trainen als minimalist. Je hebt immers jaren als niet-minimalist of zelfs maximalist geleefd. Gun jezelf dus de tijd om daaraan te wennen.

Dit vind je vast ook leuk: 6 opruimtips waar minimalisten bij zweren

Tip: verwijder dingen stap voor stap uit je leven om het jezelf makkelijker te maken. Misschien focus je je eerst op geen kleding kopen en daarna pas op minder vaak spullen voor in huis kopen.

4. Leer te hergebruiken

Waar je eerst misschien gewend was om (etens)restjes of dingen die je niet meer nodig hebt, weg te gooien, is het een mooie uitdaging om jezelf nu aan te leren dingen opnieuw te gebruiken. Denk aan kleine dingen als inpakpapier, dat kan je prima nog een keer gebruiken. Of gebruik voor het inpakken van een cadeau een oude krant (dat is nog hip ook!).

Draag je die ene jurk of dat t-shirt niet meer? Gebruik het dan als doekje!

5. Investeer in duurzame items

Wanneer je er minimalistische levensstijl op na houdt, betekent dat niet dat je niks meer mag kopen. Sterker nog: je hebt er op de lange termijn meer aan als je in items investeert van goede kwaliteit. Zogeheten duurzame items. Duurzame items zijn vaak wat duurder, maar gaan dan ook langer mee.

In plaats van steeds een H&M t-shirt kopen dat na vier keer wassen z’n mooie looks verliest, kan je ook een t-shirt kopen van betere kwaliteit dat langer mee gaat!

Binnenkijken bij minimalistische huizen?

  • Minimalisme ten top: een compleet wit hotel in Mexico
  • Een minimalistische loft met jaloersmakend veel zonlicht en een bakstenen muur
  • Dit appartement laat zien waarom een minimalistische inrichting erg slim is

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
5 tips voor een minimalistischere levensstijl (ook in je interieur)
Sluiten