Naomi Pater
Naomi Pater Tips 28 feb 2022

Lijkt je rubberplant overleden? Met deze tips wek je hem weer tot leven

De rubberplant, ook wel Ficus Elastica of de Indische rubberboom, is een goede plant om mee te beginnen wanneer je geen groene vingers hebt. Toch kan het ook met deze plant flink mis gaan. Afgelopen dagen begon hij van ellende zelfs in elkaar te zakken. Arm ding. Gelukkig kan je jouw rubberplant weer tot leven wekken met de volgende tips.

Je Ficus Elastica is je eeuwig dankbaar, want na dit artikel kun je zijn leven redden.

Het leven van je rubberplant redden
Bron: Unsplash

Het is natuurlijk beter om dit trieste stadium te voorkomen en goede verzorging te geven aan je plant. Dit betekent allereerst dat je hem op een lichte plek zet zónder direct zonlicht.

Het is nog belangrijker om hem voldoende water te geven. Niet te veel, maar zeker ook niet te weinig. Zorg er voor dat de grond altijd licht vochtig is. Toch mogen de wortels absoluut niet in het water staan, want dan gaat de bende rotten.

Wanneer je dit lastig vindt is het een aanrader om een vochtigheidsmeter aan te schaffen. Steek hierbij het puntige uiteinde in de grond en geef water zodra de meter het getal twee aangeeft.

Zó red je het leven van je rubberplant

Is het toch zover gekomen dat die arme plant stervende is? Zonde en niet nodig, maar we maken allemaal fouten. Wij helpen je uit de brand om dit groene vriendje weer tot leven te wekken.

1. Wortels controleren

Wanneer je vermoedt dat je plant teveel water heeft gehad, is het slim om eerst de wortels controleren en de grond uitdrogen. Dit doe je door de plant uit de pot te halen en de wortels ‘droog’ te blazen met een föhn. Je kunt ze ook uitspreiden op een droge handdoek of op de vloerverwarming. Zijn de wortels bruin en papperig? Hak ze dan af.

2. Verpotten

Een plant voorzien van een nieuwe pot met verse potgrond kan ook wonderen doen. Neem een pot die een paar maten groter is, zodat de wortels ruimte hebben om te groeien en te gedijen. Vervang de potgrond ook gelijk voor betere kwaliteit, zodat hij nog meer kracht heeft om op te staan uit de dood.

3. Ongediertebestrijding

Hebben de bladeren of stelen ineens allemaal vreemde vlekken? Beestjes kunnen hier de oorzaak van zijn. Kom van deze ongewenste visite af door de bladeren voorzichtig af te vegen met een mengsel van water en zeep. Je kun ‘m natuurlijk ook besprayen met deze oplossing.

4. Meer licht

Wanneer wij mensen oververmoeid zijn kan een beetje UV-straling al wonderen doen om ons beter te voelen. Dit geldt ook voor de kamerplant.

Zet hem dus op een lichtere plek, zodat hij meer energie krijgt en daardoor weer gaat groeien. Zet ‘m ook weer niet in het direct zonnetje, want dan zullen zijn bladeren verbranden. Autch.

5. Besproeien met water

Overal in je woning zweeft stof, dat blijft plakken op de bladeren. Dit komt zijn gezondheid en herstel niet ten goede. Houd de bladeren dus stofvrij door ze regelmatig te besprayen met water. Dit kun je het makkelijkst doen met een spuitbusje. Er kan zo ook meer daglicht bij de bladeren komen, wat weer zorgt voor een betere fotosynthese. Check!

Al deze tips uitgevoerd? Hopelijk is je groene eyecatcher dan weer springlevend. Zo niet? Dan is dit een wijze levensles geweest en is het tijd om een nieuwe te adopteren én in het vervolg een betere verzorger te zijn.

Aha! Dit is dus de reden waarom sommige planten gaten hebben

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Planet House PlantElle

Reageer op artikel:
Lijkt je rubberplant overleden? Met deze tips wek je hem weer tot leven
Sluiten