Maud van Dijck
Maud van Dijck Tips 1 sep 2021

6 tips om te voorkomen dat jouw kat de meubels kapot krabt

Krabt de kat de krullen van jouw trap? Misschien vindt je kat je nieuwe bank wel een leukere keuze of beginnen de muren opeens kaler te kijken. Met deze tips houdt je kat op met daar te krabben en gaat hij voor de krabpaal.

Een gelukkige kat is een krabbende kat. Het helpt een kat zijn stress kwijt te raken, jouw huis als zijn thuis te markeren en mooi voor zijn nagels te zorgen. Het weghalen van de klauwen is dan ook niet voor niets verboden.

6 tips voor een kat die niet aan je meubilair krabt

1. Begin vroeg met de training

Zo vroeg mogelijk beginnen met je kat aanleren waar hij moet krabben is het beste. Jong geleerd is oud gedaan en dat geldt ook voor onze katten. Als je je kat meteen aanleert om aan de krabpaal te krabben zal hij er later misschien niet eens aan denken om aan je meubels te komen.

Mocht je kitten moeite hebben om te snappen wat jij bedoelt als jij de poten op de paal plaatst, geef dan een kleine traktatie als beloning iedere keer dat het goed gaat. Het is een oud trucje, maar het werkt bij veel katten nog altijd even goed.

2. Sproei wat water

Het kan zijn dat beloningen niet voor jouw kat werken. Misschien werkt afstraffen dan beter. Vul simpelweg een spuitfles en sproei wat water iedere keer als je kat aan je meubilair krabt.

Een beetje water doet geen kwaad en je slimme kat heeft wel door waar jij mee bezig bent.

3. Knippen die klauwen

Om de schade te beperken kan je ook om de zoveel weken de nagels van een kat trimmen. Het voorkomt het krabben aan meubilair natuurlijk niet, maar het is wel slim om te doen als je kat het nog niet afgeleerd heeft.

Je kan het wagen om zelf de nagels te knippen (gebruik een speciale nagelschaar) wanneer je kat slaapt, maar je kunt natuurlijk ook bij een trimsalon langsgaan.

Zoveel geef je uit aan je hond of kat (bij de aankoop, per jaar en in z’n leven)

4. Plaats meerdere krabpalen

Je kan ervoor kiezen meerdere krabpalen in je interieur te verwerken. Zo kan je kat bijvoorbeeld stress kwijt in iedere ruimte en maak je echt een kattenpaleis van je huis. Andere voorwerpen waar katten aan kunnen krabben, zoals deurmatten, kunnen ook helpen.

5. Afplakken met tape

Zouden de tips hierboven niet helpen dan kan je altijd nog de tape tevoorschijn halen. Tape de favoriete krabplekken van je kat goed af en het krabben zal vrij snel ophouden, want katten houden niet van de textuur die tape heeft.

6. Kijk of je kat gestrest is

Wij hadden al genoemd dat je kat krabt wanneer hij gestrest is, maar het gebeurt ook als ze in paniek zijn of als ze niet genoeg naar buiten kunnen gaan. Denk er dus even over na of het krabben aan de meubels opeens veel erger is geworden.

In het geval dat er iets is veranderd in het krabgedrag van je kat kan er namelijk ook meer spelen. Het kan zijn dat je kat de laatste tijd wat ongelukkiger is of dat er is iets mis met zijn gezondheid.

Zo zorg je ervoor dat jouw katten van je kamerplanten afblijven

kat krabt meubels tips
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Domino

Reageer op artikel:
6 tips om te voorkomen dat jouw kat de meubels kapot krabt
Sluiten