6x tips om alles uit een interieur met veel ramen te halen

6x tips om alles uit een interieur met veel ramen te halen

Het kan een zekere haat-liefde verhouding zijn: een interieur met veel ramen. Want hoe heerlijk al dat daglicht ook is, waar zet je je hoge kasten neer? En waar hang je je kunstwerken en posters op? Roomed helpt je een handje bij deze struggle!

Omdat het hebben van veel ramen eigenlijk gewoon een voorrecht hoort te zijn. Read on!

Gubi

1. De juiste indeling

Wil je graag zo veel mogelijk zicht hebben op de omgeving en zit je vaak aan tafel, dan is het vanzelfsprekend handig om de tafel bij het raam te plaatsen en je bank naar het raam toe te plaatsen.

Woon je aan een drukke straat, dan kunnen we ons voorstellen dat je misschien meer last dan plezier hebt van de grote raampartijen. In dat geval is het ook slimmer om bijvoorbeeld de bank met de rug naar het raam te zetten. En verderop in dit artikel lees je hoe je met raambekleding ook voor meer privacy kan zorgen.

Let ook op het type meubel dat je bij het raam zet. Ga voor lage óf transparante meubels om de doorkijk te optimaliseren.

Anders Bergstedt

2. Zorg voor passende opbergruimte

Heb je een huis met veel ramen, dan weet je dat het lastig kan zijn opbergruimte te creëren. Je wil namelijk geen enorme kast voor je raam zetten die vervolgens al je daglicht blokkeert. Maar je wil ook je spullen kwijt kunnen. Ga daarom voor lage kasten die je eventueel voor de ramen kunt zetten en kies voor meubels met extra opbergruimte.

Een alternatief is de kast als roomdivider middenin de ruimte te zetten. Zo deel je de ruimte wel gelijk in twee delen, maar ook dat heeft zo zijn voordelen – vooral in een grote loftachtige woning.

Gessato

3. Welk soort raambekleding?

Ook bij deze keuze is het belangrijk je af te vragen wat voor functie je ramen hebben. Met een mooi uitzicht is het slim om te kiezen voor gordijnen, omdat je die alleen dicht hoeft te doen wanneer je daar behoefte aan hebt. Of laat de gordijnen gewoon achterwege! Ben je gesteld op je privacy, dan zijn jaloezieën of doorzichtige gordijnen een goed idee. Zo heb je wel de voordelen van veel licht, maar heb je geen last van pottenkijkers.

Kristofer Johnsson voor Elle Decor

4. Pas het kleurgebruik aan op de hoeveelheid licht

Heb je een klein huisje, dan zorgen al die ramen voor een ruimtelijke look. Met veel lichte kleuren versterk je dit effect en lijkt je interieur dus een stuk groter. Maar woon je in een groot huis, dan kan het slim zijn om juist ook wat donkerdere kleuren toe te voegen. Zo creëer je intimiteit en gezelligheid, iets wat met veel ramen en een groot oppervlakte nog wel eens verloren kan gaan.

Rikke Graff Juel

5. Accessoires in een ruimte met veel ramen

Omdat je met veel ramen minder muren ‘over’ hebt, is het slim om één muur te bombarderen tot gallery wall. Aan deze muur hang je al je foto’s, vondsten en favoriete kunstwerken. Door alles bij elkaar te hangen creëer je een persoonlijke muur vol herinneringen en waardevolle spullen.

Om het uitzicht naar buiten niet te verstoren is een laag dressoir of bankje voor het raam een goede manier om je accessoires te showen. Gecombineerd met een paar gave kamerplanten creëer je zo een sfeervol interieur. Wil je juist iets origineels voor de ramen, hang dan een rek boven het raam waaraan je allemaal planten hangt.

>> 5x tips voor het stylen van de vensterbank

Entrance

6. Versterk het binnen-buiten gevoel

Veel ramen bieden de mogelijkheid om de overgang tussen binnen en buiten te verkleinen. En dat is fijn, want door het creëren van eenheid tussen binnen en buiten lijkt je interieur een stukje groter.

Het binnen-buiten gevoel versterk je eenvoudig door veel planten in huis te halen. Als de ramen uitkijken op het terras kun je er ook voor kiezen om de styling van binnen een beetje door te laten lopen op het terras. Dit kun je doen door een paar leuke kussens in dezelfde kleuren als je woonkamer, of een vloerkleed in de tuin te leggen.