Esmé Brinkman
Esmé Brinkman Tips 16 oktober 2016

3x tips en inspiratie voor een interieur met invloeden uit de Memphis stijl

Na tips en inspiratie voor een industrieel interieur, mid-century invloeden en een lesje combineren op z’n Scandinavisch, gooien we het in dit artikel even over een heel andere boeg. Met meer kleur! En hoe kan dat beter dan met fijne invloeden uit de Memphis stijl.

>> Colorboost: een kleurig interieur geïnspireerd op de Memphis stijl

Qua kleur in het interieur zitten we nu volop in een eighties revival. Veel interieurmerken halen hun inspiratie uit de Memphis stijl. Voor dit artikel verzamelden we tips en inspiratie, zodat je elementen uit deze stijl kunt toevoegen aan je eigen interieur. Omdat we het belangrijk vinden dat je weet waar deze stijl vandaan komt, geven we je eerst een klein geschiedenislesje (kort en bondig, we promise).

Stuck Inside of Mobile
with the Memphis Blues Again

De Memphis stijl is voortgekomen uit de ontwerpen van de de Memphisgroep. Deze groep werd in 1981 opgericht door de Italiaanse architect en ontwerper Ettore Sottsass. Hij bracht hiermee een groep van creatieven – van ontwerpers tot vormgevers – bij elkaar. Samen vormden zij een tegenreactie op het modernisme, een tijdperk waarin het in (interieur) design vooral draaide om functie. De Memphisgroep was van mening dat niet alles praktisch moet zijn of een functie moet hebben. Je kunt ten slotte best een stoel kopen omdat ‘ie zo mooi is, en niet omdat je per se iets nodig hebt om op te zitten.

De groep sloeg aan het ontwerpen, wat resulteerde in veel meubels en accessoires met felle kleuren, grafische vormen en versieringen. Voor hun ontwerpen haalden zij inspiratie uit de Art Deco, jaren vijftig kitsch en Pop Art.

Tegenwoordig zien we de invloeden uit deze kleurige stijl steeds vaker terugkomen. Muren met gekleurde vlakken, de polkadot trend, kleurige statement meubels: dit alles is geïnspireerd op de Memphis stijl.
Om de stijl in z’n geheel door te voeren in je huis is misschien wat heftig, maar door bepaalde elementen en invloeden uit deze stroming te halen, kun je echt een uniek en bijzonder interieur creëren. Lees hieronder onze drie tips.

1. Creeër een bijzonder kleurenpalet

De Memphis stijl draait naast vorm volledig om kleur. Met een pot verf, een roller en wat schilderstape kun je je muur omtoveren tot een mooi schouwspel. Schilder de muur in grote vlakken en verf ze in felle kleuren, afgewisseld met ietwat vergrijsde kleuren. De designers van Masquepacio hebben dit goed onder de knie: zij combineerden een aantal felle kleuren met donkerdere tinten als diepgroen, bordeauxrood en lichtgrijs. Check hier de volledige tour door hun te gekke studio!

2. Combineer de kleuren met grafische patronen

Oftewel: ga los met cirkels, ovalen, grids, vierkanten, strepen, polka dots. The bigger, the better.

3. Niet alles hoeft een functie hebben

De laatste en eigenlijk ook belangrijkste tip! Wil je graag een kleurig gordijn aan de muur hangen terwijl er helemaal geen raam achter schuilt? Go for it. Wil je het hele plafond vol hangen met kitscherige lampions en lampen, gewoon omdat het er te gek uitziet? Niemand houdt je tegen. Doe wat je zelf het allermooist vindt, blijf uniek en denk vooral eens buiten de gebaande interieur paden. Want vooral dan heb je de Memphis stijl helemaal onder de knie.

Bekijk ook: dit kleurrijke hostel in Valencia waar geen kamer hetzelfde is.

Reageer op artikel:
3x tips en inspiratie voor een interieur met invloeden uit de Memphis stijl
Sluiten