5 tips voor happy kamerplanten (van een echte plantenexpert)

Als je een nieuwe kamerplant in huis haalt (en dat doen wij nogal eens), hoop je natuurlijk dat je een goede, fijne leefomgeving voor de plant biedt. Je neemt de plant immers niet mee uit het tuincentrum om ‘m thuis te laten sterven. Maar wáár moet je precies op letten om je kamerplant gezond en happy te houden?

Een kamerplantenexpert deelde op Apartment Therapy vijf handige tips deelt om jouw kamerplanten zo gelukkig mogelijk te krijgen.

Zo krijg én houd je jouw kamerplanten happy

1. Bedenk hoe veel tijd je kunt besteden aan je kamerplanten

Planten zijn levende organismen. Dat betekent dat je er tijd aan moet besteden, anders gaan ze dood. Als je veel vrije tijd hebt en deze tijd graag aan je planten schenkt, dan kan je planten kopen die wat lastiger in de verzorging zijn.

Maar heb je eigenlijk niet zo veel tijd om naar je planten om te kijken, en ben je vaak van huis? Ga dan voor low maintenance planten. De kwartjesplant, philodendrons, lepelplant en aglaonemas zijn in zo’n geval beter geschikt.

2. Zonlicht is mega belangrijk

Zonlicht is een van de belangrijkste essentials van een kamerplant. Ga maar na: als je een zonaanbidder op de noordpool laat overwinteren gaat ‘ie ook niet blij zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je je inleest over een kamerplant voordat je ‘m in huis haalt. Kan jij de juiste hoeveelheid licht voor de kamerplant bieden? Dan is het een match.

3. Geef je planten op de juiste manier water

Geef een plant alleen water als ‘ie het ook echt nodig heeft. In de zomer kan dat elke week zijn, soms zelfs een beetje meer. De plant gebruikt dit water als brandstof om te groeien, en blad na blad te produceren. Maar in de winter staat die groei stil – en dan hoef je de meeste planten dus ook veel minder water te geven.

Hoe veel water jouw kamerplant nodig heeft, leggen we uit in dit artikel: Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn kamerplanten water geven?

De grootste fout die je kunt maken? De plant te lang in een plasje water laten staan. Hierdoor kunnen de wortels gaan rotten, en dat tast je hele kamerplant aan. Daarom is het zo belangrijk dat je een binnenpot met drainage gaten gebruikt. Alleen in dat geval kan het overtollige water gemakkelijk weglopen.

4. Zorg voor de juiste plantenvoeding

Als jij jouw kamerplanten goed en mooi wilt laten groeien, kan het geven van plantenvoeding erg nuttig zijn. Maar let op: geef plantenvoeding nooit aan planten die te droog staan. Het beste geef je de voeding een dag nadat je de planten water gegeven hebt. Plantenvoeding is namelijk geen vervanging van water, maar een aanvulling.

Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je iets verkeerds aan je kamerplanten geeft. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende plantenvoedingsoorten op de markt. Twijfel je over een specifieke kamerplant, check dan altijd even of er een speciale voeding voor is. Zo niet, dan is reguliere plantenvoeding prima.

Meer over plantenvoeding lees je hier: Alles wat je wilt weten over het geven van plantenvoeding aan je kamerplanten.

5. Ken je plantenziektes

Zeggen de termen spint, trips en wolluis je iets? Zo niet, pay attention. Als je kamerplanten in huis neemt, kan het lonen om je alvast in te lezen over plantenziektes. Zo weet je immers meteen hoe je ze herkent én hoe je ze moet bestrijden.

Tijd om een nieuwe kamerplant uit te zoeken

pinterest happy kamerplanten verzorgen
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 tips voor happy kamerplanten (van een echte plantenexpert)
Sluiten