Maud van Dijck
Maud van Dijck Lifestyle 22 okt 2021

15 tips om het bij jou in huis zo fris mogelijk te laten ruiken

Vieze luchtjes in huis zijn het laatste waar je vrolijk van wordt. Je wilt namelijk in je eigen huis niet de drang hebben om een frisse neus te halen. Om je huis aangenaam te houden voor jezelf en gasten kan je op verschillende dingen letten waardoor je huis fris en fruitig blijft.

De tips die wij geven zijn vooral gewoontes die je jezelf wilt aanleren waardoor de vieze luchtjes in huis wegblijven.

15 tips voor een fris huis

1. Verboden te roken

De makkelijkste manier om een vieze geur al uit huis te houden is door niemand binnen te laten roken. Het kan namelijk in je ventilatiesysteem blijven hangen waardoor de geur ook in je huis blijft hangen zelfs als er een tijdje niet wordt gerookt. Daarnaast kunnen er ook nicotinevlekken op je muren verschijnen in ruimtes waar veel wordt gerookt.

Handig – de 10 ergste vlekken én hoe je ze uit je meubels of kleding krijgt

2. Gooi geen etensresten in je prullenbak

Wanneer je het wel doet wil je het eerst nog in een andere losse zak doen voordat je het in je prullenbak gooit. Of neem het gewoon naar buiten en gooi het in de afvalcontainer. Etensresten kunnen snel voor onaangename geuren in huis zorgen, dus het is wel zo fris om ze niet zomaar in je prullenbak te doen.

3. Doe je take-out in bewaarbakjes

Heb je Chinees, Indiaas of ander eten besteld en nog heerlijke restjes over? Doe ze dan in bewaarbakjes in de koelkast en niet in hun originele take-out verpakking. Dan weet je zeker dat je koelkast de volgende dag niet helemaal naar je avondeten van de dag ervoor ruikt.

4. Ruim je koelkast wekelijks op

Maak het een onderdeel van je wekelijkse opruimroutine om de koelkast te checken en eten dat over de datum is weg te gooien. Stinkt het al een beetje? Plaats dan een bakje met baking soda in je koelkast zodat die de vieze geurtjes op kan nemen.

Je keuken opruimen in 19 stappen van één minuut

5. Breng de afvalzakken op tijd weg

Vergeet nooit je afval weg te brengen als je wilt dat het fris in huis blijft ruiken. Reinig je prullenbak ook regelmatig met een sopje zodat ook die niet voor een vieze geur zorgt.

6. Was je keuken handdoeken en vaatdoeken zonder bleek

Door de opbouw van bacteriën van etensresten kunnen je doeken al snel muf ruiken. In plaats van ze met bleek te wassen wil je ze eigenlijk gewoon dagelijks vervangen om er zeker van te zijn dat jouw keuken fris blijft.

7. Was je beddengoed regelmatig

Ook je beddengoed wil je vaak genoeg vervangen. Doe er ook af en toe wat azijn bij om echt die lichaamsgeuren uit je lakens te wassen. In de zomer wil je ze natuurlijk nog vaker wassen wanneer het ‘s avonds benauwd is.

8. Houd je wasmachine deur open

Bij het wassen is de deur natuurlijk dicht, maar laat hem na het wassen een tijdje openstaan. Zeker als je de natte was niet direct uit je wasmachine haalt.

9. Laat je natte was niet te lang in de wasmachine

Wij raden wel aan om de natte was niet langer dan een uur in je wasmachine te laten. Anders zal je schone was niet meer zo fris ruiken en de wasruimte in huis ook niet.

10. Droog natte plekken in huis af

Wat valt hier allemaal onder: de vieze vaat in je wasbak, natte aanrechten, en vochtige badkamervloeren en -muren. Zorg dat deze allemaal droog blijven. Doe dus de afwas snel genoeg en laat het niet opstapelen en ga met een vaatdoek over het aanrecht als je klaar bent. Voor je vochtige badkamer kan je even snel met een oude handdoek erover heengaan.

Stinkende vaatwasser schoonmaken? Op deze manier ruikt je vaatwasser weer fris

11. Hang je handdoeken buiten op

En als het buiten geen weer is, hang ze dan ergens anders op dan in de badkamer. Bijvoorbeeld in het washok, want dan kunnen je handdoeken toch iets beter luchten dan in je vochtige badkamer.

12. Ontstop je afvoer

Naast het stinkende badkamerputje komen ook hier de vieze geuren van etensrestjes weer naar boven. Ontstop je afvoer zo nu en dan met bijvoorbeeld met HG of een andere vloeibare ontstopper.

13. Houd je kattenbak bij

Hier maak je ook je kat blij mee. Zorg ervoor dat je op tijd de kattenbak verschoont zodat je kater vrolijk bij jou kopjes komt geven.

14. Ververs het water van je bloemen

Wanneer je het water niet eens in de twee dagen ververst zullen je bloemen minder fris kijken en het huis minder fris ruiken. Water dat er al een tijd staat kan namelijk redelijk muf gaan ruiken.

15. Zet je ramen open

Vergeet je deze te vaak? Doe het dan nu als je nog geen raam open had staan. Als je iedere dag een raam openzet zal het binnen een stuk frisser aanvoelen.

Oei: deze veelvoorkomende schoonmaakfouten kan je beter voorkomen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
15 tips om het bij jou in huis zo fris mogelijk te laten ruiken
Sluiten