Judith Tielemans
Judith Tielemans Duurzaam 21 dec 2021

Met deze tips lukt het om je energierekening omlaag te krijgen

De energietarieven zijn sinds dit jaar flink omhoog gegaan. De Europese gasvoorraden zijn heel laag, waardoor de vraag naar energie stijgt. Ook de prijzen van gas, dat wordt gebruikt voor de productie van warmte en elektriciteit, gaan omhoog. Roomed helpt je om je energierekening omlaag te krijgen.

Met deze tips bespaar je op geld én help je het klimaat een handje door minder energie te verbruiken.

1. Schakel onnodige lichten uit

Heb jij overdag vaak de lampen aan, terwijl je woning niet eens heel veel lichter wordt? Dat kan beter! Als je meer bewust bent met het uitschakelen van onnodige verlichting, kun je op jaarbasis heel wat besparen.

Maar nog beter is om over te schakelen naar spaarlampen. Daarmee bespaar je tot wel 70% aan energie! Kijk ook eens of je gebruik kunt maken van natuurlijk licht. Open de gordijnen zo ver mogelijk of schuif de luxaflexen overdag volledig open.

2. Bespaar water, bespaar op je energierekening

Wist je dat bijna 20 procent van je gasverbruik op gaat aan warm water gebruik in de badkamer en keuken? Door kortere douches te nemen bespaar je een hoop water én geld op je energierekening Een tip hiervoor is om een waterbesparende douchekop in huis te nemen. Maar ook: zet water uit tijdens het tandenpoetsen. Heb je een lek in de kraan? Repareer ‘m dan gelijk.

3. Wassen en drogen verbruikt veel stroom

Streef tijdens een wasbeurt naar een trommel die voor minstens drie kwart vol zit. Door minder te wassen, bespaar je enorm veel energie en kosten op je energierekening. Het loont ook om kouder te wassen. Gebruik je regelmatig de droger? Kijk eens of je ook een waslijn kunt gebruiken. Beter voor je portemonnee, beter voor het milieu.

4. Een vaatwasser bespaart energiekosten en 230 uur aan tijd

Vaatwassers gebruiken weliswaar elektriciteit, maar als je het vergelijkt met een handmatige afwas, besparen ze meer energie, geld, water en tijd. Volgens de California Energy Commission bespaar je met een vaatwasser 230 uur van je tijd. Alleen al door dat getal, zouden we iedereen aanraden om er een aan te schaffen.

Vergeet ook niet om je vaatwasser goed in te ruimen, zodat je niet nog eens je vaat hoeft af te wassen. Plaats bijvoorbeeld borden in het onderste rek, kommen op het bovenste rek, zorg ervoor dat kopjes ondersteboven staan ​​en dat je grotere pannen apart afwast.

5. Isoleer je huis, bespaar op je energierekening

Je huis isoleren klinkt misschien als een grote stap, maar er zijn ook kleine dingen die je kunt doen om je woning duurzamer te maken. Zo bestaat er speciale folie, die je achter je verwarming plakt, om de warmte beter te behouden.

Voorkom sluipverbruik en schaf stekkerdozen aan die je uit kunt zetten. Zo kun je kabels die je niet meer gebruikt toch in je stopcontact laten liggen, zonder dat ze energie blijven slurpen.

Niet schrikken: zoveel bacteriën zitten er in je handdoek en beddengoed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met deze tips lukt het om je energierekening omlaag te krijgen
Sluiten