Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Wooninspiratie 23 dec 2018

Besparen met de feestdagen, het kan echt! Wij leren je hoe

Het is geen verrassing dat de decembermaand duur is. De Goedheiligman is al langs geweest, maar de Kerstman staat ook al bijna op de stoep. Allebei met een flink gevulde zak cadeautjes, uiteraard. En ineens lijkt iedereen ook nog eens jarig te zijn en feestjes te geven… aaagh! Met deze tips kom jij december in elk geval financieel door.

Het is altijd even een struggle om de decembermaand financieel door te komen. Naast alle cadeautjes, feestjes en drankjes moet je namelijk óók nog gewoon de maandelijkse kosten zoals de huur en telefoonrekening betalen. Maar met een beetje passen en meten kan je op een paar kleine dingen al behoorlijk wat besparen.

Bespaar op inpakpapier

Cadeautjes inpakken. Sommige mensen vinden het heerlijk om er een heel kunstwerk van te maken. Een duur papiertje, een mooie strik en het liefst heel veel glitters. Leuk, maar niet echt nodig. Je gooit het namelijk na een paar seconden in een prop op de grond, en niemand kijkt er nog naar om. Hetzelfde geldt voor cadeautasjes, linten en strikken. En oké, cadeaupapier is dan misschien niet duur, maar het kan wél goedkoper.

Pak bijvoorbeeld je cadeaus eens leuk in met een krant of bladzijdes uit een oud (strip)boek dat je niet meer lees. Dat ziet er niet alleen leuk uit, het kost ook nog eens helemaal niets.

Bespaar op decoratie

Een goed gevulde kerstboom, een prachtige entourage aan de kersttafel, en het liefst een hele andere indeling van het huis met oudjaarsavond. Het kan, maar het hoeft niet. Veel decoratie betekent namelijk ook meteen veel geld uitgeven.

Geef je dit jaar een kerstdiner, of schuiven mensen bij jou thuis aan om af te tellen tot het nieuwe jaar begint? Wees creatief met de decoratie die je al in huis hebt. Het is echt niet nodig om elk nieuwe champagneglazen aan te schaffen, gewoon omdat ‘deze een leuk goud randje hebben’. Die van vorig jaar zijn nog prima.

Tip: houd de aanbiedingen in de gaten, want er is altijd wel een winkel die met prijzen stunt. Dit jaar was dat bijvoorbeeld de Flying Tiger.

5 duurzame tips voor tijdens de feestdagen

Duik je kledingkast in voor een outfit

Ik hoor het mezelf elk jaar weer zeggen: ‘Maar ik heb écht niets om aan te trekken met kerst dit jaar’. Stiekem weet ik ook altijd dat dat helemaal niet waar is, want mijn kledingkast ligt vol. Dit jaar wilde ik voor het kerstfeest op werk dan ook een nieuwe jurk kopen. Het gevolg: weer €50 van m’n rekening af.

Totdat ik even in mijn kast keek, en daar nog minstens 3 andere outfits zag liggen die ik óók aan kon doen. Oké, ik had die twee leuke jurkjes al eens aangehad, en het roze pak waar ik uiteindelijk voor gekozen had was dan misschien niet heel kerstig, maar ik kreeg er wél onwijs veel complimenten over. En dat zonder ook maar een cent uit te geven, want die bestelling van €50 heb ik gewoon geannuleerd.

Of ga voor tweedehands

Wel een ‘nieuwe’ outfit, maar niet veel geld uitgeven? Ga eens langs bij een tweedehands winkel of shop online op Marktplaats of United Wardrobe. Jij bent namelijk niet de enige die een kerstjurk maar één keer wilt dragen. Tweedehands winkels liggen er op dit moment vol mee! Dus wees snel, voordat alle leuke exemplaren al weg zijn.

Kerstkaarten

Stuur jij elk jaar nog trouw een kerstkaartje? Leuk! Maar ook dat kan flink in de kosten kopen. Kerstkaarten zelf zijn niet zo duur, maar met envelop en postzegel kunnen de kosten flink oplopen.

Wat ik altijd doe, is de kerstkaarten voor mijn familie en vrienden die in de buurt wonen zelf in de brievenbus doen. Een rondje fietsen (of lopen, als het lekker weer is) is rond de decembermaand extra leuk, omdat overal kerstlampjes hangen en gezelligheid te vinden is. Warme sjaal om, wanten aan, en kerstkaartjes in de bus doen. Wonen mensen verder weg? Dan stuur ik ‘m wel altijd met de post mee.

Wil je helemaal niets meer uitgeven aan kerstkaarten, maar wel iets van je laten horen? Ga dan voor een mooie e-card. Daar hoeven echt geen flashy zingende eekhoorns op te staan, er zijn ook hele stijlvolle e-cards te vinden. Of ga voor een afbeelding en een lief berichtje via Whatsapp, ook nog een optie!

Meer lezen over Kerst?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Besparen met de feestdagen, het kan echt! Wij leren je hoe
Sluiten