admin
admin Trending 22 apr 2018

Fan van Tiny Houses? Dan vind je een Tiny Forest ook fantastisch

Dat we bij Roomed fan zijn van Tiny Houses is geen geheim. Onze vrienden van Bedrock hebben een nieuwe kleine trend ontdekt: het tiny forest. Onze groene vingers gaan al kriebelen bij het idee. Maar wat is een tiny forest, en hoe groot is dat dan precies?

Oké, een tiny forest is wel iets groter dan een tiny house; zo’n 6 keer zo groot, om precies te zijn. Het heeft ongeveer de grootte van een tennisveld, waar zo’n 600 kleine bomen op passen, schrijft Trouw. Een tennisveld klinkt niet groot, en je kunt er zeker geen lange boswandelingen door maken. Maar voor de natuur heeft het meer impact dan het lijkt.

Biodiversiteit

De bosjes zijn bijvoorbeeld heel goed voor de biodiversiteit in de omgeving. In de minibossen die tot nu toe in Nederland zijn aangelegd, zitten veel spinnen, padden, mieren en vlinders, en zelfs konijnen.

Ja, je leest het goed: ook in Nederland worden momenteel tiny forests aangelegd. We hebben het concept helaas niet zelf bedacht: ene Shubendu Sharma legde al ruim honderd kleine bossen aan in India, Pakistan en de Verenigde Staten. En de bosbouwmethode waar de tiny forests mee werken, komt van een Japanse ecoloog die decennia geleden een manier zocht om inheemse bossen te herstellen, schrijft Trouw.

roomed-tiny-forest

Het tiny forest in Nederland

Maar Nederland volgt wel het goede voorbeeld: in 2012 werden de eerste kleine bossen geplant in Zaandam, en nu zijn het er zo’n twaalf in totaal. In de Utrechtse wijk Terwijde is ie deze week pas aangelegd. De komende jaren moeten het er meer worden, én gaan de bossen die zijn aangelegd natuurlijk groeien. Niet alle zeshonderd bomen worden even hoog, maar als het goed is zijn er over een paar jaar tientallen plekken met lage struiken en hoge bomen – en hopelijk nog meer dieren.

Zo’n tiny forest is op meerdere vlakken een goede ontwikkeling: niet alleen omdat er meer biodiversiteit komt en bomen CO2 in zuurstof omzetten, maar ook omdat we best wat meer natuur kunnen gebruiken in Nederland. Het is wetenschappelijk bewezen dat een groene omgeving zorgt dat je je beter kunt concentreren, stress vermindert en ook nog eens de kans op hart- en vaatziekte verlaagt, schreven we eerder.

Dus, wie gaat er mee het volgende tiny forest aanleggen?

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fan van Tiny Houses? Dan vind je een Tiny Forest ook fantastisch
Sluiten