Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Interieur 24 mei 2022

Toe aan iets nieuws? In 3 stappen de beste kleur voor je thuiskantoor kiezen

Misschien is het wel de lastigste beslissing bij je thuiskantoor inrichten: welke kleur wil je op de muur? Als je veel thuis werkt, kijk je vaak lange dagen tegen deze muur aan. De muur moet dus inspireren en niet al te heftig zijn, maar het liefste wél een beetje stijlvol. Wat is nou écht de beste kleur voor je home office?

Wij helpen je aan de hand van 3 stappen om de juiste kleur van je home office te bepalen. Er is namelijk niet één beste kleur aan te wijzen, maar wel een kleur die voor jóú het beste werkt. Komt ‘ie.

Stap 1: Voor welk type werk gebruik je je thuiskantoor?

Allereerst is het soort werk dat je in je thuiskantoor gaat doen erg belangrijk om de kleur te bepalen. Zit je vooral achter je computer artikelen te tikken, of ben je juist creatief bezig met verf en stiften?

Kleuren hebben invloed op je emoties (daarover bij stap 3 meer), waardoor een kleur voor sommige beroepen heel goed werkt, en voor andere beroepen juist helemaal niet. Door eerst te bepalen welke invloed de kleur van je thuiskantoor op jóúw werk heeft, kan je later gemakkelijker jouw favo kleur bepalen.

Stap 2: Analyseer de ruimte

Voordat je een kleur uitkiest, is het goed om de ruimte zelf ook nog even te analyseren. Denk bijvoorbeeld na over ramen en de lichtinval in de ruimte. Heb je weinig licht, en houd je er niet van om in fel kunstlicht te werken? Ga dan voor een lichte tint waar veel frisse tonen in terug komen.

Heb je een thuiskantoor in de woonkamer of slaapkamer? Dan ben je waarschijnlijk beperkter in het kiezen van een kleur, omdat je ook vanaf de bank deze kleur ziet. Kleuren die niet matchen met het interieur in de woonkamer zijn dus sowieso not done. Je kunt natuurlijk wél uitpakken met kleuren die in hetzelfde kleurenpalet zitten.

 

Stap 3: Houd rekening met het effect van kleuren

Oké, nu weet je wat voor werk je gaat verrichten en je weet ook welke kleuren je absoluut niet in je home office wilt hebben. Maar hoe nu verder?

Er is veel onderzoek gedaan naar kleuren en hun invloed op onze hersenen. Natuurlijk is er niet één gouden regel die voor iedereen geldt, maar wij zetten de grote lijnen hieronder uiteen:

  • Wit is natuurlijk geen officiële kleur, maar is wel een prima basis. Wit roept namelijk vrijwel geen emoties op, maar wordt daardoor ook vaak als kil ervaren. Daarom is een geheel witte werplek niet direct een aanrader. Een ander nadeel: wit kan vaak fel zijn  voor je ogen als de zon er op schijnt.
  • Wij zijn voorstanders van geel. Geel maakt blij en is vooral een goede stimulans voor creativiteit. Ga niet voor neon geel (heftig!), maar pak een zachtere tint zoals mosterd of okergeel. Moet jij vaak out of the box denken voor je werk? Dan is een geel accent in je thuiskantoor een goed begin.
  • Rood is een goede kleur bij werk dat veel concentratie vereist. Volgens onderzoek zouden we de kleur rood vooral associëren met waarschuwingssignalen (zoals het stoplicht), waardoor we extra alert zouden zijn.
  • Vind je rood te heftig? Oranje heeft een zelfde werking op je emoties als rood. Het verhoogt je focus. We zouden koningsdag-oranje beter laten liggen, en gaan voor een pompoen-tint.
  • Blauw geeft ook een goede impuls aan je creatieve brein. Maar let op: te veel blauw werkt slaapverwekkend (daarom wordt deze kleur vaak aangeraden in slaapkamers).
  • Groen is de kleur voor balans en balans is eigenlijk altijd goed (denk aan de work life balance). Maar ook dit kan too much worden. Een volledig groene kamer is daarom niet echt een aanrader, maar een paar accessoires of een accentmuur kan wel prima. Tip: zet groene planten in je home office. Dit zuivert direct de lucht en verhoogt je productiviteit.

Meer over het inrichten van je home office, je carrière en productiviteit? Neem dan eens een kijkje op zusje WorkJuice.

Meer tips voor je thuiskantoor?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toe aan iets nieuws? In 3 stappen de beste kleur voor je thuiskantoor kiezen
Sluiten