Zo waardeer je je huis zoals ‘ie nu is, met alle fouten en gebreken

Dat je huis nooit af is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Het interieur is bijna voor iedereen een constante work in progress. Daar is helemaal niks mis mee, want het is alleen maar leuk om op zoek te zijn naar mooie items om je interieur nog mooier te maken. Maar soms zorgt dit voor een constant gevoel van ontevredenheid. Op deze poster ben ik stiekem uitgekeken, daar wil ik eigenlijk nog een nieuwe lamp en de deurmat is eigenlijk echt aan vervanging toe.

Ondanks dat er vaak nog veel aan te passen is en er altijd wel iets mooier of beter kan, is het toch een fijn en mooi huis dat de juiste waardering verdient. Heb je er moeite mee dat je huis nooit helemaal af is? Met deze tips kun je je huis toch waarderen, mét al die fouten en gebreken die er zijn.

1. Focus je op de mensen die er wonen

Je huis is in eerste instantie de plek waar je woont, de plek die jou en degene met wie je er woont onderdak biedt. Vaak kun je je teveel focussen op de ruimte en de dingen die er mooier kunnen. Door je gedachten te verplaatsen van de aankleding naar de mensen met wie je het huis deelt, wordt je direct een stuk blijer.

Voor veel mensen is dit met een partner, vrienden een gezin of misschien een kat. Maar ook als je er alleen woont, kun je je hier op focussen door te denken aan de gasten die langskomen, de fijne borrels of etentjes die er zijn geweest. Vind dankbaarheid in de comfort die je huis biedt om dit mogelijk te maken en te kunnen genieten van de mensen om je heen.

2. Focus op je zintuigen

In plaats van de focus te leggen op de aankleding en de spullen in huis, kun je ook de aandacht leggen op de zintuigelijke waarnemingen in de ruimtes. Misschien heb je wel een fantastisch raam of schuifpui waardoor de zon heerlijk naar binnen straalt en het huis verwarmt, of misschien wel je huid als de zon erop schijnt. Misschien heb je wel een prachtig hoog plafond en grote ruimtes waardoor je kunt dansen en springen hoe hoog en hoe ver je ook maar wilt. Of is het juist klein en heb je daardoor een fijne akoestiek en klinken gesprekken heel warm.

Tip: voel hoe je met je blote voeten op de koude tegels loopt en waardeer de frisheid. Of misschien juist de warmte en het comfort van de vloerbedekking.

3. Maak van schoonmaken een selfcare ritueel

Voor veel mensen is schoonmaken een taak waar ze tegenop zien. Maar wat als je dit omdraait tot een positief iets? Zie schoonmaken als een taak om dankbaarheid voor je huis te tonen en waardering te hebben voor elk hoekje, gaatje en meubelstuk.

Voor als je wel houdt van een beetje spiritualiteit: brandt wat salie, zodat negatieve energie uit de ruimte wordt verwijderd. Gaat salie je iets te ver? Een geurkaars doet ook fijn zijn werk.

4. Verander dingen

Ontevreden over de look and feel van die ene stoel? Ga aan de slag en verschuif! Misschien past het veel beter bij dat ene schilderij of komt de stoel beter uit z’n verf in een andere hoek of kamer. Je meubels anders inrichten kan aanvoelen als een soort therapeutische sessie en kan je veel nieuwe energie geven.

5. Wees dankbaar

Het is soms makkelijk om de belangrijkste aspecten van je huis te vergeten: het biedt jou (en je familie of vrienden) onderdak en laat je veilig voelen. Qua inrichting zal het waarschijnlijk nooit helemaal af zijn, en dat is oké. En als je dat even kwijtraakt, neem dan een pauze en denk dan weer aan alles waar je huis voor dient.

Je thuis voelen

Bron: Apartment Therapy

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Zo waardeer je je huis zoals ‘ie nu is, met alle fouten en gebreken
Sluiten