Judith Tielemans
Judith Tielemans Wooninspiratie 11 jan 2022

Creëer jouw droominterieur: tips van Leonie Hendrikse en Froukje de Both

Interieur is niet iets wat je uit de catalogus zou moeten halen. Die boodschap willen Leonie Hendrikse en Froukje de Both in hun nieuwe interieurboek Thuis Best overbrengen. Leer naar je hart te luisteren om je huis in te richten tot je eigen, persoonlijke stijl. Roomed ging in gesprek met de interieurdesigner en presentatrice over het vinden van je droominterieur.

Bij de opnames van het programma RTL woonmagazine leren de twee elkaar kennen. Tijdens het presenteren hoort Froukje vaak hetzelfde van kandidaten. Mensen die zo van interieur houden, maar gewoon geen keuzes kunnen maken. “Ik denk dan: je weet echt wel wat je mooi vindt”, aldus Froukje. “Ze weten alleen niet hoe ze moeten beginnen. Daarom heb ik dit boek geschreven met Leonie, om ze stap voor stap te helpen.”

Leonie: ‘Ik geloof niet in materie, maar in sfeer’

Maar je kunt wel zoveel mooie meubels in huis halen: uiteindelijk gaat het om die persoonlijke items, waarmee je die eigenheid in huis haalt. “Ik geloof niet in materie, maar in sfeer”, vertelt Leonie. “Een huis zonder kaarsen of boeken is geen huis.”

droominterieur
Bron: R. Marius R. Marius

Als ik vraag welke spullen de twee auteurs zouden meenemen in geval van een brand, hoeft Leonie daar niet lang over na te denken. “De oude olieschilderijtjes van mijn oma en zilveren kandelaars van mijn oudtante. Die zijn onvervangbaar. Maar ook de foto’s van mijn vader, waar ik als klein meisje naast hem sta. Ik heb er maar drie met hem, dus die zou ik gelijk mee grissen.” Ook Froukje kiest voor een foto van haar vader en twee beeldjes, die ze van haar oma heeft gekregen.

Droominterieur

Om erachter te komen wat voor stijl nou echt jouw eigen persoonlijkheid representeert, is het belangrijk om eerst een aantal stappen te volgen. Zo introduceren Leonie en Froukje de heartmapping-methode in het boek. Door jezelf persoonlijke vragen te stellen en na te gaan wat echt belangrijk voor je is, zie je in waar je nou echt blij van wordt, ook binnenshuis.

Zo is een van de vragen welke muziek bij je hoort. “Ik word heel erg blij van salsa en Spaanse muziek”, vertelt Froukje. “Dat is hele warme muziek, dus dat kun je weer associëren met rode en paarse kleuren. Iemand die van klassieke muziek houdt heeft weer een totaal ander kleurenpalet.”

Waar krijg je rust van?

Maar ook de vraag waar je rust vindt is volgens Leonie een belangrijke. “Als je het bijvoorbeeld fijn vindt om je koffie in alle rust in de ochtend om te drinken, is het raadzaam om daar een fijn hoekje voor te creëren. Maar ook situaties waarin je bijvoorbeeld de rug van de bank wilt verlengen, omdat je een lange man hebt, zijn belangrijk om over na te denken. Anders kun je niet optimaal genieten van je inrichting.”

Froukje de Both
Bron: Emma Peijnenburg Emma Peijnenburg

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken met tips en tricks, waarmee je tot een concreet plan komt in het creëren van je droominterieur. Ook kun je inspiratie halen uit het interieur van vier bekende Nederlandse vakvrouwen: saxofonist Candy Dulfer, top-architect Francine Houben, presentator Geraldine Kemper en fotograaf Micky Hoogendijk.

Thuis Best (Uitgeverij Brecht) is te verkrijgen via verschillende webwinkels voor €27,99.

Alles voor balans! Deze 5 dingen wil je in ieder interieur terugzien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Creëer jouw droominterieur: tips van Leonie Hendrikse en Froukje de Both
Sluiten