The College Hotel: prachtige architectuur en te gek interieurdesign

Als je veel door Amsterdam Zuid fietst, is The College Hotel je vast wel eens opgevallen. Het hotel heeft een prominente plek op de hoek van de Roelof Hartstraat en wordt ‘s avonds verlicht met verschillende kleuren neon licht. Het gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als jongensschool, maar wordt sinds 2005 gebruikt als opleidingshotel voor hospitality studenten. In 2014 heeft Corendon het overgenomen en voortgezet als hotel. Na de overname is het interieur van het hotel compleet vernieuwd.

Omdat wij behoorlijk nieuwsgierig waren naar deze nieuwe look and feel, kregen we een rondleiding van Gunay Uslu. Zij is directeur Project Development bij Corendon en daarnaast ook cultuurhistoricus. Een gouden combinatie, want zij wist ons niet alleen alles te vertellen over het nieuwe interieur, maar ook over de historie en de architectuur van het gebouw.

The College Hotel Roomed
The College Hotel Roomed

Historische architectuur

Omdat veel elementen uit het interieur van The College Hotel zijn geïnspireerd op de architectuur van het gebouw, neemt Gunay ons eerst mee naar buiten. Het gebouw is gebouwd in 1894 en ontworpen door W.J. de Groot, architect en ambtenaar in één. De heer de Groot kreeg de opdracht om tijdens de opkomst van het Nationalisme een gebouw te ontwerpen in de nieuwe Nationale architectuur stijl. Deze stijl heeft erg veel invloeden van onder andere de Renaissance en de voorgevel van The College Hotel heeft hier dan ook veel van weg. De buitenkant van het gebouw is versierd met verschillende kleuren en lijnen (‘speklagen’). Daarnaast bestaat het dak uit typisch Amsterdamse trapgevels en zijn er overal verschillende kruisramen te vinden.

The College Hotel
The College Hotel

Ook bij de entree van het gebouw zijn alle originele elementen intact gelaten. De hal ziet er prachtig uit, met donkere houten vloeren en de originele stenen trap. De vloer is hier iets opgehoogd, zodat je het gevoel hebt dat je over een catwalk loopt. Hierdoor krijgt de entree een ruimtelijke uitstraling. De prachtige glas-in-lood ramen trekken meteen de aandacht! De ruimtes bovenaan de trap waar vroeger de toiletten gesitueerd waren, worden nu gebruikt als erkers waar statige vazen staan opgesteld. Zo zijn er in het hotel nog meer oude elementen te vinden die nu een nieuwe functie hebben gekregen.

The College Hotel Roomed
The College Hotel Roomed

>> Inspiratieboost: een vleugje okergeel in het interieur

The College Hotel Roomed
The College Hotel Roomed

Kleurig design

De ontvangstruimte en de bar zijn super stijlvol ingericht met kleurrijke meubels, mooie stoffen en bijzonder behang. “Toen ik bij het projectteam aan kwam zetten met al m’n stoffen en behangstalen werd ik eerst voor gek verklaard. De vele patronen en kleuren wekten een kermis-achtige indruk. Maar nu alles hangt zijn we heel tevreden over het resultaat, het klopt helemaal bij elkaar”. Gunay shopte het behang voornamelijk bij high-end merken als Lacroix en Ralph Lauren.

The College Hotel Roomed
The College Hotel Roomed
The College Hotel Roomed

De hotelkamers zijn gesitueerd in de oude klaslokalen. “Qua stoffering was dat nog een heel werk. Omdat geen enkel raam, vloer of wand in dit gebouw hetzelfde is, werd alles opnieuw opgemeten. Maar dat maakt The College Hotel juist ook zo bijzonder, want geen enkele kamer heeft dezelfde indeling”.

The College Hotel Roomed

De oude gymzaal is verbouwd tot feestzaal. Deze wordt voornamelijk gebruikt voor conferenties, private diners en bruiloften. De ruimte is met opzet zo basic mogelijk gehouden, zodat de gasten de ruimte naar eigen smaak kunnen inrichten. De oude bakstenen zijn weer teruggebracht naar originele staat. Er zat voorheen namelijk een dikke laag witte kalk overheen, maar Gunay vermoedde dat de originele stenen muur er nog wel onder zat. Samen met monumentenzorg hebben ze de muur maandenlang gezandstraald om deze te herstellen naar originele staat. De twee handgemaakte kroonluchters van kristal komen uit een dorpje bij Rome en geven de zaal echt allure.

The College Hotel Roomed
The College Hotel Roomed

Pssst! Een tipje van ons: strijk eens neer op het heerlijke terras aan de zijkant van het hotel. Hier heb je de hele dag zon en het voelt echt aan als een oase van rust!

Benieuwd naar meer bijzondere hotels?
Onlangs namen wij ook een kijkje in het nieuwe Generator Hostel. En dit hotel in Singapore is ingericht door Philippe Starck.

Reageer op artikel:
The College Hotel: prachtige architectuur en te gek interieurdesign
Sluiten