Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk City guides 23 jun 2020

The Collector is de plek voor de ultieme staycation in Den Haag

Op vakantie in eigen land is lang niet zo saai als je misschien denkt. Integendeel! Een staycation doet je inzien dat je echt niet altijd de grens over hoeft. Met de huidige omstandigheden (of ook wel ‘het nieuwe normaal’) worden we gedwongen om onze vakantie dichtbij huis te zoeken. En met dat idee op zak, verbleven wij onlangs een weekendje in het boutique hotel The Collector in Den Haag.

Den Haag is een stad vol geschiedenis en cultuur, maar met haar ligging aan de kust ook vol ontspanning en rust (en dat rijmt niet voor niks). Wij gingen je voor en tippen je maar al te graag waar je zeker weten je nacht moet doorbrengen, maar vertellen je ook wat de stad je allemaal te bieden heeft.

Slapen en ontbijten in The Collector

kamer in the collector in den haag
Bron: The Collector

Maar allereerst even over dat hotel. Want als je jezelf dan toch wilt verwennen met een weekendje weg, doe het dan ook direct goed.

The Collector is een nieuw boutique hotel in het hart van de stad. The Collector ziet zichzelf als de basecamp voor reizigers, of je nou van ver komt of van drie steden verderop maakt niet uit.

En dat is ook precies hoe het aanvoelt als je binnenkomt; als een plek waar je welkom bent. Waar je thuiskomt, terwijl je op reis bent. Waar je wil blijven hangen in de lobby om je te vergapen aan de toffe collecties die er uitgestald staan.

lobby in the collector in den haag
Bron: The Collector
lobby in the collector in den haag
Bron: The Collector

Want dat is wat The Collector belangrijk vindt: het vertellen van een bijzonder verhaal aan de hand van bijzondere collecties. Als mens hebben we allemaal collecties, of dat nu een verzameling is van het een of het ander, een schilderij, een foto-album of een boekje vol herinneringen.

De onderdelen van zo’n collectie zijn een symbool voor de momenten dat we even stopten, nadachten en misschien wel van richting veranderden. En dat zet The Collector centraal in het hotel, want als je iets doet op reis is het wel herinneringen maken.

collectie van verzamelingen in het hotel
Bron: The Collector

Mara het tofste itemwaar we in het hotel tegenaan liepen, waren toch wel de verschillende schilderijen in de gang die een parodie vormen op het Meisje met de parel van Johannes Vermeer.

Je ziet het meisje uit het klassieke schilderij uit 1665 steeds afgebeeld in situaties van nu. Situaties die herkenbaar zijn voor millennials, zoals in sportkleding terwijl er een selfie wordt gemaakt of hangend op het terras van een koffietent met een koffie to go (zoals je op de foto ziet).

parodie schilderijen op het meisje met de parel in the collector hotel
Bron: The Collector

Extra tip: verwen jezelf tijdens je staycation met een ontbijt op bed. Dat moment dat er op je deur wordt geklopt en je ontbijt naar binnen wordt gebracht zonder dat je er ook maar een vinger naar hebt hoeven uit te steken… Ultieme vakantieverwennerij (oef, goed galgjewoord!).

ontbijt op bed in een hotel
Bron: Roomed

Wat te doen in Den Haag

Maar natuurlijk is er in Den Haag meer te doen dan een beetje hangen in je hotelkamer.

1. Terrasjes pakken

Ook als je houdt van een terrasje pakken op z’n tijd, zit je in Den Haag meer dan goed. De stad is een verzameling van pleinen, markten en andere fijne plekken waar de zon goed schijnt. Op Het Plein bij het Mauritshuis vind je genoeg terras, maar ook de Grote Markt is een goede stek.

Bij het restaurant Bleyenberg heb je ook een heerlijk dakterras waar je jouw zon-moment kunt pakken. Alle plekken bezet? Probeer het eens bij Hoender & Hop of September.

En als je liever wat groens op zoekt, dat kan ook. In de stad vind je de prachtige Paleistuin, maar je zit ook in een mum van tijd in het Haagse bos. Picknickkleedje mee (tip: bij The Collector kun je ook je ontbijtje to go meenemen) en genieten maar.

2. Bezoekje aan het strand

Zeg je Den Haag, dan zeg je Scheveningen en zeg je Scheveningen dan zeg je strand. Met een half uurtje fietsen of een half uurtje met tram 1 sta je vanuit hartje Den Haag met je voeten in het Scheveningse zand.

Zoek je het liever iets rustiger dan Scheveningen? Ook Kijkduin ligt op ongeveer dezelfde afstand. Maar onze ultieme tip is toch wel om een fiets te huren en lekker via de groene fietsroute (volg de bordjes!) langs de duinen naar het zuiden te fietsen en je eigen stukkie strand te vinden.

3. Cultuur en geschiedenis snuiven

Als je in Den Haag iets vindt, is het wel de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Het Binnenhof, De Hofvijver, het Mauritshuis en paleis Noordeinde zijn toch wel plekken die je gezien moet hebben.

4. (Woon)shoppen

Den Haag is een ideale shopstad. Je vindt er talloze boetiekjes, winkels, ketens en andere toffe plekken om jezelf te vergapen aan mooie items.

In de Schoolstraat vind je bijvoorbeeld Collectiv by Swan, een winkel vol mooie accessoires voor thuis van onafhankelijke makers. Verder vind je er Lasas & Loekov in de Grote Marktstraat, het Deense Muuto brandstore by Edwin Pelser in de Piet Heinstraat, Stoop Furniture aan het Noordeinde, woonwinkel Fort M aan de Prinsestraat en een vestiging van het Deense Bolia aan het Noordeinde.

Ook een bezoekje waard:

5. Banjeren in het Westduinpark

Het Westduinpark is ligt tussen Scheveningen en Kijkduin in en je komt er gemakkelijk met de fiets. Het ‘park’ is eigenlijk een beschermd natuurgebied waar allerlei planten- en diersoorten leven. Heerlijk om doorheen te wandelen, fietsen of zelfs paard te rijden.

6. Koffie & restaurantjes

In elke stad vind je natuurlijk leuke koffietentjes en restaurantjes en in Den Haag is dat niet anders. De keuze is reuze en om het je makkelijk te maken alvast een paar tips: ga naar Vincenzo’s Osteria voor de pastahemel, naar Zheng voorhoogstaand Chinees of bezoek de foodhallen tegenover The Collector. Lekker lunchen en koffie drinken doe je o.a. bij Pistache Café.

Handig: 3 hotspots voor een heerlijk ontbijt in Den Haag

7. Ga het water op

Het is misschien geen Amsterdam, maar in Den Haag en omstreken is het minstens zo leuk om het water op te gaan. Huur een boot of laat je rondvaren door de stad. Sommigen partijen varen ook naar Delft en het Westland of Scheveningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
The Collector is de plek voor de ultieme staycation in Den Haag
Sluiten