Mathilda Verwoerdt
Mathilda Verwoerdt Interieur 8 nov 2018

Textiel stijlvol verwerken in je interieur: zo doe je dat

Textiel is vaak alleen maar bijzaak in je interieur. Een paar kussentjes en kleden zijn minder belangrijk dan een grote eettafel, toch? Toch zou textiel hoger op je prioriteitenlijstje moeten staan. Want als puntje bij paaltje komt, is er geen enkele kamer in huis zonder textiel. Wij vertellen je hoe je textiel stijlvol gebruikt in je interieur.

Met textiel is veel mogelijk. Daarom leggen wij uit hoe textiel bijdraagt aan een ruimte en hoe je het op de juiste manier gebruikt in je interieur.

Wat is textiel?

In de interieur wereld kun je ieder product dat is geweven of van textiel gemaakt is, de naam ‘textiel’ geven. Klinkt als een simpele beschrijving zo. Maar je zult het vaak genoeg en op heel veel verschillende manieren gebruiken.

Je vindt ze in design elementen, zoals: kleine kussentjes, dekens, vloerkleden, rolgordijnen, stoffering (vloerbedekking, gordijnen) en muurkunst. Maar ook een grote bank is vaak gemaakt van textiel.

Waarom textiel zo belangrijk is

Met textiel creëer je de sfeer in je interieur. Daarom is het zo belangrijk. Met een slaapkamer waarin zijde en fluweel de boventoon voeren, creëer je een heel andere sfeer dan een kamer die voornamelijk bestaat uit bamboe en katoen.

Daarom is textiel erg bepalend voor de sfeer in huis. Als je textiel koopt, is het daarom belangrijk dat je rekening houdt met welke sfeer je waar wilt creëren.

Gebruik een kleurenpalet

Met textiel breng je eenheid in een ruimte aan. En hierbij komt een kleurenpalet kijken. Heb je een mooi kleurenpalet in gedachten? Kies dan een of twee kleuren – een secundaire kleur en accenttinten – en gebruik verschillende soorten textiel in je interieur.

Zo gebruik je textiel in je interieur

Nu je de basiskennis hebt over textiel, kun je er mee aan de slag. Met deze tips pas jij textiel perfect toe in je interieur.

Gebruik textiel als inspiratie

Bij textiel denk je waarschijnlijk alleen aan de accessoires, zoals leuke kussens op de bank. Maar de truc is juist om textiel als uitgangspunt te nemen in je interieur. Textiel kan dienen als inspiratie voor de rest van je interieur. Of het biedt een mooi kleurenpalet, waarop je de rest van je interieur kan uitkiezen.

Weet je niet waar je moet beginnen? Begin dan met het uitkiezen van een tapijt, accentstoel, of zelfs een klein kussentje om op voort te borduren.

Mix en match met patronen, niet met kleuren

Blijf vasthouden aan je eigen opgestelde kleurenpalet. Als je te veel kleuren gebruikt in je interieur, kan het nogal hectisch worden. En dat wil je natuurlijk niet! Maar dat betekent niet dat je kamer saai hoeft te zijn.

Mix daarom vooral verschillende patronen met elkaar in een ruimte. Zorg wel dat de patroontjes hetzelfde kleurenpalet hebben. Zo staat het lekker speels, maar wordt het niet chaotisch.

Let op de textuur

Kies items waarbij de textuur hetzelfde aanvoelt als dat het eruit ziet. En maak dan gebruik van verschillende texturen. Zo creëer je als het ware lagen in je interieur met verschillende texturen van het textiel.

Probeer de texturen in de hele kamer lekker te mixen en matchen in je interieur voor een prachtig contrast.

Laat je dus lekker inspireren door alle mogelijkheden met textiel en laat het een mooie hoofdrol spelen in je interieur.

Meer handige interieur tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Textiel stijlvol verwerken in je interieur: zo doe je dat
Sluiten