Jaime Andreas
Jaime Andreas Tuin 13 apr 2020

Ideaal voor een zonnige dag: het terras schoonmaken doe je zo

De tijd dat we weer lekker in de tuin willen gaan zitten, is weer aangebroken. Het is dan alleen jammer als je terras glad en lelijk is door de groenaanslag, mos en vlekken. Je terras schoonmaken is zo nu en dan nodig. Het wordt lekkerder weer, dus nu is het tijd om dat terras aan te pakken!

Het schoonmaken van je terras hoort bij je voorjaarsschoonmaak. Het is even een taakje, maar de beloning is dat je zonde zorgen languit in de tuin kunt gaan zitten.

Je terras schoonmaken

Na de winter kan je terras begroeid zijn met onkruid, de tegels kunnen vlekken hebben en je kunt last hebben van groene aanslag. Onkruid is niet lastig te verwijderen. Je kunt het eruit plukken met je handen (wel handschoenen dragen) of gebruik maken van een voegenborstel of een voegenkrabber.

Vlekken en vooral groene aanslag zijn net even wat vervelender. De beste manier om je terras schoon te maken is door de tegels handmatig te borstelen met een schep zand. Hiermee schuur je de tegels schoon. Dit is behoorlijk vermoeiend en intensief. Daarom is aanslagreiniger, te koop bij tuincentra, ook een goede oplossing. Helaas werkt niet iedere aanslagreiniger even goed.

Je terras schoonmaken: groene aanslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Daarom zijn er een aantal trucjes waarmee je groene aanslag een kan voorkomen of in ieder geval kan verminderen.

Het is slim om je terras in de winter sneeuwvrij te houden zodat het terras minder vochtig wordt. Verwijder regelmatig resten van planten en bomen. Je kunt ook de afwatering van je terras verbeteren zodat vocht beter weg kan lopen. Vocht is dé voedingsbodem van algen die de groene aanslag veroorzaken. Ook kun je een dichtbegroeide tuin af en toe flink snoeien zodat er meer zon op het terras komt.

Dit moet je niet gebruiken bij het schoonmaken van je terras

Er zijn een aantal dingen die je ook beter niet kan doen bij het reinigen van je terras. Je denkt misschien dat een hogedrukreiniger het antwoord is. Inderdaad, de hogedrukreiniger maakt je terras snel schoon. Echter haalt de hogedrukreiniger niet alleen de groene aanslag weg, maar ook het voegzand tussen je tegels. Als je hier niks aan doet, zullen je tegels verzakken en is er meer ruimte voor groene aanslag.

Ook zijn middelen als chloor, ontvetter en waspoeder niet voor de zuurgraad van de bodem van je tuin en ook helemaal niet goed voor het milieu. Schoonmaakazijn raden we ook niet aan; dit kan de beschermde coating van je tegels oplossen.

Meer voor in de tuin:

Bron: Florum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ideaal voor een zonnige dag: het terras schoonmaken doe je zo
Sluiten