Maartje Wieling
Maartje Wieling Wooninspiratie 11 mei 2017

Dit wist je nog niet over de standaard terracotta bloempot

We hebben hem allemaal wel eens in onze handen gehad. Is het niet bij onszelf thuis, dan is het wel bij vrienden of in een plantenwinkel: de terracotta bloempot. De bloempot is nog steeds razend populair en een van de goedkoopste opties als het om bloempotten of plantenbakken gaat.

>> Bijzondere alternatieven voor de standaard bloempot

Maar is het ook de meest functionele keuze om je plantjes in te stallen? Wij zetten een aantal handige feitjes en tips over de bloempot op een rij die je misschien nog niet wist.

1. Terracotta bloempotten zuigen water op

Terracotta potten zijn gemaakt van een erg droge en poreuze soort aardewerk. Heel belangrijk: zet een nieuwe terracotta pot of bak daarom altijd eerst in een laag water! Het materiaal zuigt zich dan namelijk meteen vol met vocht als je je planten water geeft. Als je zorgt dat de pot zichzelf eerst vol kan zuigen, gaat dit niet ten koste van het water dat bedoeld is voor je planten. Hoe? Zet ‘m simpelweg even in een emmer water!

2. Het is onmogelijk voor een plant in een terracotta pot om ‘natte voeten’ te krijgen

Tipje is daarbij wel om het bijbehorende schoteltje niet weg te halen. De terracotta pot heeft namelijk een standaard drainage gat onderin. Door het drainage gat loopt overtollig gietwater weg, waardoor de plant nooit met haar voeten in het water blijft staan en tegelijkertijd wortelrot wordt tegengegaan. Zet de pot altijd op de bijbehorende schotel, zodat hierop het overtollige weglopende water wordt opgevangen en het geen rommeltje wordt.

3. Een terracotta bloempot kan verkalken

Omdat het materiaal van de pot zo poreus is, wordt de potkluit niet volledig afgesloten. Gevolg: het vocht in de potkluit kan via de wanden naar buiten verdampen. Tijdens dit proces blijft het kalk van het water vaak in de pot achter, wat voor een witte waas zorgt. Vroeger vonden veel mensen dit lelijk, maar tegenwoordig vinden steeds meer mensen het juist karakter geven aan de pot. Wat vind jij?

4. Pimp je terracotta bloempot

De bloempotten zijn ideaal om zelf te pimpen! Terracotta biedt een prima onderlaag voor verf. Dus leef je uit met verschillende prints, patronen en kleuren! Liever iets anders dan verf? Bekijk dan deze DIY waarin we je uitleggen hoe je je terracotta potje versiert met kant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit wist je nog niet over de standaard terracotta bloempot
Sluiten