Terracotta bloempot in huis? Vergeet dít niet voor je ‘m neerzet

We gaan er niet omheen draaien: een terracotta bloempot is eigenlijk altijd goed. Maar wist je dat er tussen het kopen van de bloempot en de plant erin zitten nog een hele belangrijke stap zit? Want wees eens eerlijk: heb jij jouw terracotta bloempotten laten weken in water?

Ik kan je eerlijk vertellen: ik niet. Ik had geen idee dat dat überhaupt mogelijk is. Maar als we erover nadenken is het eigenlijk heel logisch om je terracotta eerst even te laten weken in water, en al helemaal als de pot ook buiten staat.

Dit moet je weten over jouw terracotta bloempotten

Terracotta bloempotten zijn gemaakt van klei. Ze zijn niet alleen makkelijk, goedkoop én qua kleur goed te combineren met andere kleuren in huis, maar is ook nog eens geschikt als binnen- en buitenpot. Je leest het al: terracotta is hartstikke veelzijdig.

Het grove, poreuze materiaal zorgt ervoor dat lucht en water er gemakkelijk doorheen kunnen. Niet fijn voor je planten, want hierdoor is de kans op plantenziektes aanzienlijk hoger dan bij een plastic bloempot.

> Ook lezen: 5 gezonde kamerplanten voor in de slaapkamer

Oplossing: laat je terracotta bloempot een nachtje weken

Voordat je jouw nieuwe kamerplant in de bloempot plant, is het belangrijk om de pot goed schoon te maken én een nachtje in water te laten staan.

Waarom? Als je dat níét doet, heb je een grote kans dat de terracotta bloempot water gaat drinken als je plant al in de pot staat. En inderdaad, dan drinkt ‘ie dus zonder pardon het water op dat eigenlijk voor je kamerplant bedoeld was. De bloempot trekt als het ware al het vocht uit de aarde.

> Hulp nodig? Zo weet je of jouw kamerplanten water nodig hebben (of juist niet)

Daarom is het belangrijk om je bloempot even een nachtje in het water te zetten. Dat kan gewoon in de gootsteen, of als je meerdere potten tegelijkertijd wilt doen in een bad. Daarmee zorg je er niet alleen voor dat je kamerplanten genoeg water kunnen opnemen, maar zorg je er ook voor dat de pot zelf niet snel breeks als het buiten erg koud is. Een win-win situatie noemen we dat.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Reageer op artikel:
Terracotta bloempot in huis? Vergeet dít niet voor je ‘m neerzet
Sluiten