Iris Wijnands
Iris Wijnands Tuin 5 nov 2019

Met deze tips maak je een tegeltuin toch groen (zelfs in de winter)

De een vindt het niks, de ander zou niets liever willen: een tegeltuin. Op de redactie van Roomed vinden we dat ook een tegeltuin wel een beetje groen kan gebruiken. Hoe zorg je er nou voor dat je je strakke en moderne tegeltuin groen maakt? En kan dat zelfs in de winter? Zeker! Wij hebben tips.

Van groen in een tegeltuin worden wij altijd vrolijk. Het ziet er fris en gezellig uit en het is ook nog eens goed voor de vogels en insecten die graag in jouw tuin vertoeven. Hier zijn tips om de tegeltuin groen te maken.

Klimplanten om de tegeltuin groen te maken

Een slimme manier om een tegeltuin van groen te voorzien is het laten groeien van klimplanten. Je trekt lekker veel vogeltjes aan én het ziet er prachtig uit. Ga voor een klimplant die groen blijft in de winter, zodat je het hele jaar kan genieten van je groene oase.

Klimop (Hedera), Kamerfoelie (Loicera Henryi), Clematis Armandii of Toscaanse Jasmijn (Trachelospernum Jasminoides) blijven groen in de winter. Hun mooie bladeren vallen daardoor extra op in de koude maanden. De Klimop is bij uitstek de meest fantastische winterharde klimplant.

Ga voor vorstbestendige bloempotten voor het groen in je tegeltuin

Je hebt natuurlijk geen border die je vol kan zetten met plantjes, dus je hebt een goed excuus om een tripje naar het tuincentrum te maken voor vorstbestendige bloempotten. Vul de potten met een potgrond van goede kwaliteit en zorg voor een goede drainage zodat het water makkelijk weg kan lopen.

> Ga je voor terracotta bloempotten? Vergeet dít niet voor je ‘m neerzet

Winterplanten die jouw tegeltuin van groen voorzien

Er zijn heel veel winterplanten die je tegeltuin groen maken. We geven een paar voorbeelden, waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Helleborus

Deze plant staat ook bekend als ‘kerstroos’. De meest bekende soort is de Helleborus Niger, een echte winterbloeier die rond de jaarwisseling mooie witte bloemen krijgt. Hij vertoeft graag op een plek in de half-schaduw. De plant heeft regelmatig water nodig en vindt kleigrond erg fijn. Verder is het belangrijk om de oude bladeren weg te knippen zodat de jonge bladeren fris en groen blijven.

Struikkamperfoelie

Als dit geen mooie manier is om je tegeltuin groen te maken, weten wij het ook niet meer. Voor deze struik heb je een grote bloempot nodig, want hij kan wel 150 cm worden. In de maanden december tot april zal de Lonicera frafrantissima, in de volksmond Lonicera Fragrantissima genoemd, bloeien met prachtige witte bloemen die heerlijk ruiken.

Bergthee

Bergthee, ook bekend als Gaultheria procumbens, staat vaak een paar weken op de keukentafel en verhuist dan weer naar de tuin. Deze binnen- en buitenplant wordt vaak ‘wintergroen’ genoemd en dat is precies wat jij in de winter nodig hebt om je tegeltuin in de winter groen te maken.

Toevallig is Bergthee deze week ook in de aanbieding. Check dit artikel om te zien waar je deze mooie plant met rode besjes voor een klein prijsje kan kopen.

Meer lezen over tuinen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

FlorumVT Wonen

Reageer op artikel:
Met deze tips maak je een tegeltuin toch groen (zelfs in de winter)
Sluiten