Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Diy 31 jul 2020

Bel die tegelzetter maar af – met deze tips word jíj een pro in tegels zetten

Bij de gedachte aan tegels zetten, denken wij al snel aan het inschakelen van een professional. Dat heeft niets met luiheid te maken (oké, misschien een klein beetje), maar die weet tenminste zeker waar hij mee bezig is. Maar na het lezen van dit artikel krijg je geheid zin om zélf de handen uit de mouwen te steken, dus bel die tegelzetter maar af.

Dat tegels alleen gebruikt zouden kunnen worden in badkamers en wc’s of buiten op het terras is natuurlijk een achterhaald feit. Met de ruime materiaalkeuze, dessins, structuren en technieken die je tegenwoordig hebt, zou je zo je hele huis kunnen betegelen.

Je kunt de mooiste combinaties op muren en vloeren maken en zo geheel je eigen sfeer creëren. Of je nu meer van een minimalistische sfeer houdt of klassiek. Daarnaast zijn tegels heel makkelijk te onderhouden en schoon te maken en zijn ze duurzaam. Zo’n vloer gaat vaak een stuk langer mee dan andere soorten vloer- of wandproducten.

De eigenschappen van de tegel bepalen

Voor iedere kamer kun je natuurlijk weer kiezen voor een andere stijl&sfeer. Wellicht dat je in de badkamer voor een modernere stijl gaat met grote tegels en in de keuken voor meer landelijk met wat kleinere tegeltjes.

Belangrijk is in ieder geval dat je per kamer rekening houdt met het gebruik. Zo moet je in de badkamer bij je keuze van tegels letten op dingen als vochtigheid en anti-slip, heb je in de keuken voor je wandtegels weer met hygiene te maken en dien je voor je zitkamer te letten op eigenschappen als hardheid en slijtvastheid.

Van natuursteen tot mozaïek

Zodra je weet waar je in iedere ruimte rekening mee moet houden, kun je het soort tegel gaan uitzoeken. Talloze bouwmarkten hebben een enorm assortiment waar je kunt kiezen uit tegels van natuursteen, metallic, mozaïek tot grind en keramische tegels. Verdiep je goed in verschillende soorten tegels voordat je een keuze maakt.

Het echte werk: tegels zetten

En nu komt het echte werk, want tegels uitkiezen kan iedereen natuurlijk. Hoewel, met zo’n ruime keuze kan dat ook nog lastig zijn. Maar ook daarin kun je geadviseerd worden. Tijd om de handen uit de mouwen te steken.

Of je nu een vloer of een wand gaat betegelen, bij beide zijn er punten waar je rekening mee moet houden. Zo is het bij het leggen van vloertegels essentieel dat de ondergrond egaal is en moeten bijna altijd alle wanden voorbehandeld worden, voordat je wandtegels plaatst.

Op YouTube vonden we de onderstaande, super duidelijke video. Hierin wordt precies uitgelegd hoe je te werk gaat en welke spullen je nodig hebt om tegels te leggen.

Legmotieven en legplannen

Bepaal van tevoren ook goed wat je legmotief wordt en ga aan de hand daarvan aan de slag met een legplan, zodat je niet halverwege voor verrassingen komt te staan.

Meer lezen over tegels leggen en verschillende tegelmotieven?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bel die tegelzetter maar af – met deze tips word jíj een pro in tegels zetten
Sluiten