Frederique Rekers
Frederique Rekers Tuin 19 apr 2021

Z贸 kan je jouw teakhouten tuinmeubelen het beste schoonmaken

Teakhouten materialen zijn erg populair voor buitengebruik en de kans is groot dat je er vast iets van in je tuin hebt staan. De tijden van lange zwoele zomeravonden in je tuin komen er weer aan en dus is het hoog tijd om jouw teakhouten tuinmeubelen schoon te maken.

Teakhouten tuinmeubelen

Teakhouten tuinmeubelen zijn populair vanwege hun robuuste uitstraling en duurzaamheid. Teak is een van de hardste hardhoutsoorten die er zijn en heeft van nature een hoog oliegehalte. Hierdoor zal het niet snel uitdrogen en gaat het heel lang mee, tot wel 25 jaar.

Als je net teakhouten tuinmeubelen hebt gekocht zijn ze licht van kleur. In verloop van tijd zal het hout door weersomstandigheden verkleuren naar een zilvergrijze kleur. Als je het hout van te voren lakt, zal het zijn oorspronkelijke kleur behouden.

Behandelde of onbehandelde tuinmeubels

Teak kan je behandeld en onbehandeld kopen. Met behandeld teak voorkom je hardnekkige vlekken of aanslag. Als jouw teaken tuinmeubelen al zijn behandeld, dan kan je dat zien aan het hout. Het ziet er dan grijziger en ouder uit.

Onbehandelde teak kan na verloop van tijd buiten een groene aanslag krijgen door weersomstandigheden. Vervelend maar niet moeilijk om te verwijderen.

Door een combinatie van groene zeep, water en soda te maken krijg cre毛er je een vettig schoonmaakmiddel dat deze aanslag makkelijk verwijdert. Gebruik bij het schoonmaken een lichtvoetige doek om beschadiging van het hout te voorkomen.

Het schoonmaken van jouw teakhouten tuinmeubelen

In de meeste gevallen is twee keer per jaar schoonmaken genoeg voor jouw tuinmeubelen. Voor het schoonmaken van teak is het verstandig om, voordat je begint, de tuinmeubelen nat te maken. Zorg ervoor dat ze volledig doorweekt zijn.

Dit kan je doen met bijvoorbeeld een tuinslang of door te wachten op een flinke regenbui. Vervolgens gebruik je bovenstaande combinatie van groene zeep en soda. Vul een emmer met lauwwarm water, voeg hieraan groene zeep toe samen met zes eetlepels soda.

N贸g 6 verrassende tips voor het gebruik van baking soda in huis

Dit meng je goed door elkaar. Door met een zachte doek schoon te maken voorkom je dat je het hout beschadigd raakt. Heb je toch het gevoel dat je harder te werk moet gaan? Dan kan je een harde borstel gebruiken maar strijk dan over het hout met de richting van de houtnerven mee.

Voor hardnekkige vlekken kan je, voordat je begint met schoonmaken, het hout eerst licht opschuren. Hierna kan je alles grondig afspoelen met water. De werkzame delen van de groene zeep zullen in het hout trekken en het hout ook meteen beschermen.

Het hout behandelen

Na het schoonmaken kan je eventueel nog wat teakolie aanbrengen om het hout nog extra te beschermen 茅n als je de natuurlijke kleur van het hout graag wilt behouden. Zorg er wel voor dat het hout goed droog is en wacht minimaal 48 uur voordat je dit doet.

Onderhouden van het hout in de winter

Je ziet tegenwoordig steeds meer afdekhoezen voor tuinmeubilair. Voor teakhouten tuinmeubelen is dit echter niet nodig. Je kan ze het best onafgedekt buiten laten staan want een afdekhoes kan lelijke vochtplekken achterlaten.

Het enige ‘gevaar’ is uitdroging van het hout, waardoor er scheurtjes in kunnen ontstaan. In droge en hete periodes kan je ze daarom af en toe nat maken om dit te voorkomen.

Let the sun shine! Deze vrolijke items voor op je balkon of tuin wil je hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Kees Smit TuinmeubelenAvh-outdoor

Reageer op artikel:
Z贸 kan je jouw teakhouten tuinmeubelen het beste schoonmaken
Sluiten