Frederique Rekers
Frederique Rekers Opbergen 18 mei 2021

Te veel boeken? Zó maak je een selectie van wat je wel en niet wilt houden

Boeken. Misschien heb je er overal een paar liggen of heb je een georganiseerde boekenkast in huis. We kunnen er in ieder geval niet omheen: voor leesliefhebbers blijft de stapel boeken in huis blijft oplopen. Geen zorgen, zó maak je een selectie van wat je wel en niet wilt houden.

Geen enkele boekenliefhebber vind het leuk om afscheid te moeten nemen van een deel van zijn/haar boeken. Wij maken het iets makkelijker voor je.

Te veel boeken in huis

Volgens Marie Kondo is de beste manier om elk boek vast te pakken en dan op je gevoel af te gaan. Word je er blij van? Dan houd je het. Roept het niet echt iets bij je op? Dan gooi je het weg. Ze raadt je aan om het boek niet meer in te kijken.

Dit zou je níét moeten doen met opruimen volgens expert Marie Kondo

Wat kan sowieso weg

Je kan beginnen met een selectie waarvan je zeker weet dat je ze niet nog een keer zult gaan lezen. Ook de soorten die je al jaren lang in huis hebt staan, maar nog nooit hebt gelezen kunnen weg. Moeilijk?

Geef jezelf dan twee weken: ben je in die twee weken met het boek begonnen? Dan mag je hem houden. Ook kinderboeken die niet meer van belang zijn mogen weg. Bij het wegdoen hebben we een aantal tips:

1. Een tweede leven

Het verkopen kan heel makkelijk op marktplaats of bij boekenwinkels. Je kan er ook voor kiezen om er ‘doorgeefboeken’ van te maken. Geef ze aan vrienden of familie zodat zij er ook nog een keer van kunnen genieten.

Een tweede methode is bookcrossing. Je legt een boek, voorzien van sticker met code, op een plaats waar je het niet zou verwachten (restaurant, trein, etc.). Voorbeelden van deze sites zijn:
bookcrossing
bookcrossers
littlefreelibrary

Iemand anders neemt deze dan mee naar huis. Deze persoon leest het en geeft op een website aan waar het is geweest en waar het achtergelaten is.

Laat je liefde voor boeken zien met een Instagram-waardige boekenstapel

2. Sorteer op waarde en looks

Sommige boeken hebben voor jezelf waarde en hoef je daarom niet weg te doen. Kijk nu naar de overige boeken: hoe zien deze er eigenlijk uit?

Een uit elkaar gevallen, oud boek met een lelijke kaft zal niet veel goeds doen in jouw interieur. Bekijk het nog eens goed en stel jezelf de vraag: heb ik dit écht nog nodig? Waarschijnlijk is het antwoord op deze vraag nee en kan je een hoop weg doen.

Wat kan je houden

Hieronder vallen onder andere naslagwerken, boeken die je nog regelmatig gebruikt (kookboeken bijvoorbeeld) en boeken die je sowieso nog een keer gaat lezen.

Leuk: zo maak je van jouw boekenkast de perfecte Zoom-achtergrond

Roomed
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Anitamaaktruimte

Reageer op artikel:
Te veel boeken? Zó maak je een selectie van wat je wel en niet wilt houden
Sluiten