Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 17 nov 2020

Van A tot Z een nieuw huis: dít is wat een taxateur precies doet

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ gaan we gedetailleerd in op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s nieuwe rubriek je de weg. Vandaag leg ik je graag uit wat een taxateur doet en waar een taxatierapport precies uit bestaat.

Wat is dat eigenlijk? Een taxateur? Let me explain real quick. Een taxateur is iemand die de waarde van woningen, gebouwen en stukken grond vaststelt. Hier maakt hij vervolgens een taxatierapport van – wat weer nodig is voor de verstrekking van hypotheken en verzekeringen.

Dit heb je aan een taxateur

Iemand kan zich een taxateur noemen als hij voldoet aan de eisen die zijn gesteld aan de certificeringsregeling – bijvoorbeeld Stichting Certificering voor Makelaars (SCVM). Let er wel op dat de taxateur niet jouw aankoopmakelaar of de makelaar van de verkoper mag zijn. Daarnaast is het zo dat elke geldverstrekker eigen eisen kan stellen aan de taxatie. Vraag dus altijd aan je hypotheekverstrekker waar de taxatie aan moet voldoen – zo weet je zeker dat jouw taxatierapport straks wordt geaccepteerd.

Voorbeelden van deze eisen zijn bijvoorbeeld dat het taxatierapport niet ouder dan zes maanden mag zijn op de datum van het bindende aanbod voor de hypotheek, én dat het validatie-instituut NWWI het rapport gevalideerd moet hebben (NWWI gaat na of de taxateur alle regels heeft gevolgd).

Het opstellen van een taxatierapport

Je taxateur verzamelt in eerste instantie alle gegevens van de woning. Vervolgens kijkt ‘ie naar de staat en indeling van het huis en meet hij de woning zelf nog eens exact. Ook beoordeelt hij de ligging, eventuele voorzieningen in de buurt én wordt het huis vergeleken met vergelijkbare woningen die zijn verkocht of te koop staan. Al deze informatie bepaalt de waarde van het huis en staat uiteindelijk in jouw taxatierapport.

De kosten voor een taxateur

Een taxatierapport kost gemiddeld €500. Alle kosten voor zo’n rapport bestaan uit het tarief van de taxateur, kadasterkosten (het Kadaster registreert en beheert wat er gebeurt met woningen, wie de eigenaar is en wat de afmetingen zijn), gemeentelijke kosten, administratiekosten en natuurlijk BTW. Vraag bij de prijs of al deze kosten zijn inbegrepen, zodat je later niet te maken krijgt met onverwachte kosten.

Meer tips voor het kopen van je eerste huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ConsumentenbondWinvest-taxaties

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: dít is wat een taxateur precies doet
Sluiten