Emma Bering
Emma Bering Wooninspiratie 2 nov 2018

Tapijt, laminaat of toch vinyl voor de vloer van je slaapkamer?

Bij het uitkiezen van vloeren houd je rekening met de functie van een kamer. De gang en woonkamer krijgen worden waarschijnlijk het meeste gebruikt en hebben daardoor een stevige vloer nodig. De slaapkamer daarentegen is een ander verhaal. De vloer van je slaapkamer moet comfortabel zijn, maar niet te hard en te koud. Dus kies je voor tapijt, laminaat of vinyl?

Het komt allemaal neer op persoonlijke voorkeur. De één heeft geen last van een koude, harde vloer, terwijl de ander misschien liever een zachte, warme vloer heeft.

De beste vloer voor in slaapkamer

Welke vloer je ook kiest, wij hebben een paar vloersoorten voor je verzameld die het prettigste zullen zijn voor in de slaapkamer.

Tapijt

Tapijt is lekker zacht aan de voeten en is warm. Het is niet fijn als je je bed uitkomt en je meteen koude voeten krijgt. Dat verpest voor sommigen toch het begin van de dag. Kies je voor tapijt, dan kan je ook uit verschillende kleurenopties kiezen. Een slaapkamer krijgt geen heavy use zoals de gang of woonkamer, dus kan je kiezen voor een lichte kleur zoals wit, beige of licht grijs.

Een natuurlijke versie van tapijt is sisal. Het is gemaakt van vezels van de Agavepant en is heel duurzaam, doordat het materiaal biologisch afbreekbaar is. Dat geldt ook voor een jute vloerbedekking. Het enige nadeel is dat dit tapijt iets harder aanvoelt. Het is niet zo dromerig zacht als tapijt van textiel bijvoorbeeld.

Het nadeel van tapijt is dat het lastig schoon te maken en te houden is. Stof verzameld zich snel in tapijt wat je vaak niet ziet. Daarnaast is het lastig schoon te krijgen als je er iets op morst. Je kan natuurlijk niet even je tapijt in de wasmachine stoppen. Dus houd dat in je achterhoofd.

Hout

Hout als vloer komt vaak in de vorm van parket of een echte houten vloer. Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor hout in de slaapkamers. Hout is een natuurlijk materiaal wat van nature ‘warm’ is. Dat betekent niet dat het hele warm aanvoelt, maar het zal ook niet ijskoud zijn zoals tegels. Gewoon een normale temperatuur wat prima aanvoelt voor de voeten.

Hout kan ook textuur, patroon en kleur geven aan een kamer, wat tapijt iets minder goed kan. Mocht je het dan toch te koud vinden aan je voeten? Dan kan je altijd naast je bed een smal kleed leggen. Of je moet kijken of je ondervloer geschikt is voor vloerverwarming. Daar krijg je wel lekkere warme voeten van, maar vergeet niet dat vloerverwarming wel erg prijzig is.

Laminaat

Laminaat is in principe ook hout, geen hardhout maar meestal geperst hout. De toplaag die je ziet is eigenlijk een gedrukte afbeelding van hout. Goed laminaat ziet er bijna uit als echt hout, en daarnaast is het een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld parket. Ook hier kan vloerverwarming onder voor warme voetjes in de winter.

Het voordeel van laminaat is dat het makkelijk zelf te leggen is en daarnaast makkelijk schoon te houden. Het vergt niet veel onderhoud en je hebt er jaren plezier van.

Vinyl

Het voordeel aan vinyl in je slaapkamer is dat het een stuk goedkoper is dan bovengenoemde opties. Daarnaast zijn er tegenwoordig allemaal printjes op te verkrijgen waardoor het lijkt alsof je hout in je huist hebt. Of wellicht een mooie betonnen vloer of tegels. Alles is mogelijk.

Het is makkelijk schoon te maken en voelt prettig aan in de winter, alhoewel het wel iets kouder aan kan voelen dan tapijt of laminaat. Door het materiaal is er meteen ook minder herrie, door de demping. Het ziet er alleen iets minder mooi uit dan bijvoorbeeld hout.

Meer interieur tips voor de slaapkamer?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tapijt, laminaat of toch vinyl voor de vloer van je slaapkamer?
Sluiten