Floriografie: deze betekenis schuilt er achter jouw bosje bloemen

In het leven ervaren we veel mijlpalen: geboortes, huwelijken, liefdes, overlijden… Allemaal dingen waarmee we gevoelens delen en het gebeurt altijd met bloemen. Ze zeggen soms meer dan woorden en de taal die ze spreken noemen we ook wel floriografie.

Ze bevatten als geen ander de boodschap van gevoelens of bedoelingen. Het is een internationale taal van liefde vriendschap, dankbaarheid, vrolijkheid, steun, troost en hoop.

Hoe is floriografie ontstaan? En welke boodschappen geven verschillende bloemsoorten? In dit artikel vertellen wij je alles over de taal van de bloem.

Bloemen van vroeger

De taal van de bloem is eeuwenoud. Vroeger konden geliefden namelijk niet zomaar rechtstreeks tegen elkaar zeggen wat ze wilden, dus communiceerden ze via een andere weg. Je kreeg zo een bloem met een bepaalde betekenis zodat je wist wat jouw geliefde voelde.

Dit kon ook als je iets wilde laten weten aan een vriend(in) of familielid. Elke bloem had zo zijn eigen betekenis. Zo kun je hen dus het woord laten doen.

De betekenissen

Rode roos

Laten we beginnen met de meest bekende betekenis in de floriografie. De rode roos staat (natuurlijk) voor gepassioneerde liefde. Met deze bloem zeg je vaak: ‘Ik hou van jou’.

Een rode bloem staat voor romantiek, levenskracht en verleiding.

De Lelie

De lelie is de koning van de soorten en staat symbool voor de Maagd Maria. Vrouwelijkheid en zuiverheid horen bij deze bloem. De vorm van de bladeren staan namelijk voor de rondingen van een vrouw.

Naast vrouwelijkheid en zuiverheid staat deze bloem ook voor vruchtbaarheid. Een witte bloem staat vaak voor puurheid, reinheid, eenvoud, kalmte en onschuld.

De Amaryllis

Deze prachtige bloem staat symbool voor schoonheid, maar vooral ook de waarde die erbij hoort. Het geeft een gevoel van trots af.

Een roze bloem staat voor romantiek, zachtheid en tederheid. Ook gevoelens van onschuld en blijdschap horen hierbij.

Klaprozen

Deze roos staat voor vrijheid en zelfverzekerdheid. Het is een levendige maar ook kalmerende soort. Ze worden geassocieerd met Morpheus, de Griekse god van de dromen, vanwege het slaapwekkende effect dat hun zaadjes met zicht meebrengen.

Deze zaadjes verzachten nervositeit en emotionele uitbarstingen en met deze bloem kan je iemand dus ook sterkte wensen.

Madeliefjes

Hij houdt van me, hij houdt niet van me, hij houdt van me… Het madeliefje staat bekend om jeugdliefdes en kinderlijke onschuld. Vroeger werd deze bloem in het harnas gegraveerd van de ridders om hiermee tegen hun geliefdes te zeggen: ‘wanneer ik terug kom, trouw ik met je’.

Het geven van een madeliefje staat symbool voor het herontdekken van jeugdigheid en brengen herinneringen van vroeger naar boven.

Zonnebloemen

De zonnebloem staat voor hoop en ambitie. Het is een prachtige bloem, maar kan niet leven zonder de zon waardoor hij ook staat voor onwankelbare loyaliteit en oneindige bewondering.

Hoe een beetje geel in huis kan zorgen voor een vrolijk, zonnig interieur

Tulpen

Zoals we al benoemden heeft de kleur van een bloem ook een betekenis. De tulp is de bloem van duizend kleuren. Elke kleur heeft zijn eigen betekenis die gerelateerd is aan de liefde. Hoe zeldzamer de kleur hoe kostbaarder het gebaar.

Zo staat geel voor het onmogelijke, kracht en vreugde en lila bijvoorbeeld voor welvaart. Tulpen geven oprechtheid en liefde aan.

Pioenrozen

Deze roos staat voor oprechtheid en als je deze bloem aan iemand geeft zegt je ermee dat je trots bent op diegene.

Er zijn natuurlijk nog veel meer betekenissen en symbolen voor een bloem, hier zijn er nog een paar op een rijtje:

• Orchidee – Ijverheid, verfijning
• Amaryllis – Trots
• Narcis – Zelfzucht, onverschilligheid
• Anemoon – Laat me niet alleen
• Hyacint – Zachtheid
• Lavendel – Eerlijkheid, tederheid
• Arum – Luister naar je ziel
• Hortensia – Laat me hoop houden
• Dahlia – Dankbaarheid
• Chrysant – Einde van een liefdesverhaal
• Begonia – Vriendschap
• Rhododendron – Je bent de mooiste
• Viooltje – Denk aan mij
• Iris – Goed nieuws, wijsheid
• Geranium – Ik ben blij dat je er bent

Door déze handige tip staat een bos bloemen altijd extra lang bij mij in huis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

MooiwatbloemendoenEurofloristJunique

Reageer op artikel:
Floriografie: deze betekenis schuilt er achter jouw bosje bloemen
Sluiten