Hannah Westra
Hannah Westra Architectuur 18 september 2015

Super vet: een gekanteld huis in Noorwegen dat zelf energie opwekt

Wow, toen we dit huis ontdekten, moesten we echt even nadenken over de vorm. Het is een gekanteld huis – gedeeltelijk dan- wat heel even de illusie wekt dat de binnenkant ook scheef staat. Gelukje voor de bewoners: want dat is natuurlijk niet zo. Maar dat neemt niet weg dat het bijzonder is!

Dit gekantelde huis staat in Noorwegen en doet ons een klein beetje denken aan dit kantoor met een gekantelde container als entree. Het is ontworpen door architectenbureau Snøhetta als proefproject en wekt genoeg energie op om het huishouden draaiende te houden. Kijk maar even mee naar dit toffe bouwwerk.

Het huis wekt zijn eigen energie op via zonnepanelen en geothermische energie uit de bodem. Tussen de containers is een ruimte open gelaten, waardoor een binnentuin ontstaat. In de zomer kunnen de schuifdeuren open zodat de tuin echt onderdeel wordt van het leefgedeelte.

Omdat het huis gekanteld is, is het plafond beneden lekker hoog. Die trap van staal vinden we trouwens echt te gek! De stenen muur die buiten onderdeel is van de binnenplaats, is ook binnen onbewerkt gebleven wat zorgt voor een fijne industriële look. Wil je zelf ook zo’n toffe stenen muur, maar vind je het te veel werk om je muur zelf te bikken? Dit is hét alternatief.

De woonkamer en keuken hebben grote glazen schuifdeuren die uitkomen op de binnentuin. Zo kunnen de bewoners in de zomer heel makkelijk een fijne open ruimte creëren en smelten de tuin en het interieur samen. Super gaaf, die grote lampen boven de eettafel.

snohetta.com

Reageer op artikel:
Super vet: een gekanteld huis in Noorwegen dat zelf energie opwekt
Sluiten