Iris Wijnands
Iris Wijnands Planten en bloemen 18 okt 2019

Waarom we allemaal de Latijnse namen van planten zouden moeten leren

De Latijnse namen van planten, ken jij ze allemaal? Weet je precies wat een Scindapsus pictus of een Pilea peperomiodes is? Plantenliefhebbers leren graag de Latijnse namen van planten. Summer Rayne Oakes schreef het boek ‘Hoe je een plant van je laat houden’ en leert ons hoe het observeren van planten en het kennen van de wetenschappelijke naam daarbij helpt.

Planten zijn hot en happening, maar meestal weten we niet al te veel over de planten die we in huis hebben staan. Zou jij zo alle wetenschappelijke namen van de planten in je huis op kunnen noemen? En weet je ook waar je plant deze naam aan te danken heeft?

Auteur, milieuwetenschapper, YouTuber, model en plantlover Summer Rayne Oakes (35) kent in ieder geval heel veel wetenschappelijke namen. In haar appartement staan dan ook meer dan 1000 (ja, duizend!) planten.

summer rayne oaks over latijnse namen van planten
Bron: Summer Rayne Oaks, foto: Joey L.

Planten observeren

Het boek ‘Hoe je een plant van je laat houden’ geeft geen antwoord op de vraag hoe je een bepaalde plant verzorgd. “Ik denk dat een deel van mijn volgers wel gedacht heeft dat het een boek met plaatjes van planten zou worden met daarbij een uitleg over hoe je ‘m verzorgt. Het is echter een verhalend boek dat ingaat op andere vaardigheden”, legt Summer uit. “Niet zozeer het herkennen of verzorgen, maar het observeren ervan en via planten begrijpen wat onze rol is in de wereld.”

Het boek leert ons niet alleen hoe we een plant moeten observeren, maar gaat ook in op hoe we voor onszelf en onze omgeving kunnen zorgen. “Ik denk dat als we dat kunnen bereiken we niet alleen betere plantenmensen worden, maar we ook in het algemeen betere mensen zullen zijn”, zegt Summer.

Verbinding maken met planten

Een van de belangrijkste manieren om verbinding te maken met planten is volgens Summer niet alleen het zien ervan, maar ze dus echt goed te bestuderen. “Kijk eens naar een plant en vraag jezelf af waarom die is zoals hij is. Waarom is dit blad dik en waarom is deze stam houtachtig? Waarom zijn de wortels dik? Hoezo heeft hij de karakteristieken die hij heeft? Een plant ontwikkelt zichzelf altijd zo, omdat hij dat nodig heeft in het klimaat waar hij vandaan komt.”

Latijnse namen van planten
Bron: Summer Rayne Oaks

Wat Latijnse namen van planten ons leren

De wetenschappelijke namen van planten zeggen ons vaak iets over de eigenschappen die deze heeft. Soms gaat dat over waar hij vandaan komt. Montana komt bijvoorbeeld van het Latijnse woord voor berg leert ons dus dat een plant afkomstig is uit de bergen en het dus goed doet onder bergachtige omstandigheden. Giganteum betekent dat het reusachtig of gigantisch is. Een plant met een wetenschappelijke naam waarin Pygmea voorkomt ons laat weten dat hij zo klein is als een pygmee.

Veel mensen zijn onder de indruk wanneer ze weten dat Summer zoveel van de Latijnse namen van planten kent. “Wie geïnteresseerd is in planten wil de Latijnse benamingen om zijn of haar kennis te verbreden. Het is interessant en handig om de Latijnse namen te kennen,” zegt Summer.

Waarom het handig is? Veel planten hebben geen normale naam, of de naam is anders in verschillende landen. Een Latijnse naam voor planten is een makkelijke manier om  dat gelijk te trekken en verwarring te voorkomen”, legt Summer uit.

Het uitspreken van Latijnse namen van planten

“Mensen willen graag ‘plant’ kunnen spreken. Een deel daarvan is het proberen uit te spreken van de Latijnse namen. Je zegt bijvoorbeeld niet zo snel Pilea peperomioides (pannenkoekenplant, red.).” Het is fascinerend hoe snel en soepel Summer dat kan zeggen, Pilea peperomioides.

summer rayne oaks latijnse namen van planten
Bron: Summer Rayne Oaks

“Woorden vond ik altijd al geweldig. Ik las ze in het woordenboek als kind maar wist niet hoe ik ze moest uitspreken. Het was geweldig om de betekenis van heel veel woorden te kennen. Dat heb ik ook met de wetenschappelijke namen van planten. Veel van de Latijnse namen betekenen iets en beschrijven de plant.”

Ze geeft een voorbeeld. “Neem de Scindapsus pictus. Pictus betekent foto of beschilderd. Als je naar de plant kijkt zie je dat de bladeren beschilderd lijken.”

Groeit je plant beter als je de Latijnse naam van planten kent?

Wanneer we snappen wat de Latijnse namen van planten betekenen, maakt dat ons nog geen expert in planten verzorgen. “Ik denk niet dat onze planten het opeens geweldig gaan doen. Als je de omstandigheden van een plant kan optimaliseren is dat natuurlijk geweldig, maar,” voegt Summer daar kritisch aan toe, “dat is niet per se een haalbaar doel als je een tropische plant in huis hebt die niet in zijn natuurlijke habitat staat.”

Waarom is het dan zo belangrijk om planten te observeren en de Latijnse namen van planten te kennen? “Wanneer je begrijpt waarom een plant naar het licht beweegt en je snapt dat hij niet de meest volle plant met veel bladeren zal zijn vanwege de verschillen tussen omstandigheden waarin hij leeft en zijn oorspronkelijke habitat, dan is dat het moment waarvan ik denk dat je echt van planten houdt en planten ook van jou houden”, zegt Summer.

Observeren en de Latijnse namen van planten kennen is voor de een meer intrigerend dan voor de ander. “Als je een plant ziet als decor in je interieur is dat prima, maar je kan veel dieper in de plantenwereld duiken en er meer uithalen als je daarvoor open staat.”

Meer lezen over kamerplanten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom we allemaal de Latijnse namen van planten zouden moeten leren
Sluiten