Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Tips 2 feb 2021

9 stylingtips waarmee je elke kamer beter maakt (ja, ook die van jou!)

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: designers en stylisten volgen geen bepaald boekje met regels. Het stylen van een ruimte komt neer op gevoel, creativiteit én een beetje talent. Maar toch zijn er een aantal principes en stylingtips waar designers zich aan vasthouden, die vrijwel altijd zorgen voor een mooi resultaat.

9 van onze favoriete stylingtips

1. Kies de kleur voor je muur als laatste

Dit klinkt onlogisch, maar elke ruimte is anders en dus zal ook elke kleur op de muur in verschillende ruimtes anders uitpakken. Je kunt eigenlijk pas echt goed zien welke kleur je kamer nodig heeft, als alle meubels er al in staan.

> 6 verschillende “regels” om de kleuren voor je interieur te kiezen

2. Geef je meubels de ruimte

We snappen dat het moeilijk is om mooie meubels te weerstaan, maar van een ‘te volle’ kamer wordt niemand blij. Geef je meubels de ruimte, zodat ze beter uitkomen. Het zou immers zonde zijn als al je mooie spullen niet meer opvallen om dat alles zo dicht op elkaar staat.

3. Kunst op ooghoogte

In musea hangt alle kunst altijd op ooghoogte en dat is niet voor niets! Als je een hoog plafond hebt kan dit wat gek voelen, maar maak als je twijfelt even een foto van de ruimte. Een foto geeft je soms net even een andere kijk op een ruimte en dit kan je helpen.

4. Plaats je meubels op de juiste manier in verhouding met je kleed

Hier zijn kort gezegd drie juiste manieren voor. Heb je een groot kleed waar al je meubels op passen, dan geldt: hoe groter hoe beter. Voor een kleine ruimte geldt: neem een kleed waarbij je meubelen er niet óp staan, maar er redelijk dicht omheen.

Als laatste kun je ook nog kiezen voor een kleed waarbij je vervolgens alleen de voorkant van de meubelen erop zet. Dus alleen de vóórste pootjes van je stoelen en banken. Meer tips? 5 manieren waarmee je de perfecte plek voor je vloerkleed kunt bepalen

5. Houd je niet vast aan één stijl

Mix en match is de gouden term! Bind je niet vast op het feit dat 90% van de Scandinavische interieurs een schapenvel op de bank heeft liggen, dus dat jij er daarom ook per se eentje moet aanschaffen. Kies een stijl, maar maak het vervolgens wel af met je eigen ideeën en items.

> Hulp nodig met jouw stijl bepalen? Welke woonstijl past bij mij? Alle interieurstijlen op een rijtje

6. Kies een focus

Niet elk meubel in huis kan altijd uitblinken. Er zijn eyecatchers, en andere items die helpen om deze extra mooi te doen laten uitkomen. Kies je focuspunt en pas de rest van je inrichting daar op aan!

7. Klamp je niet vast aan een familiestuk

Ja oké, we begrijpen dat die bijzondere vaas die je hebt gekregen van je oma (en zij op haar beurt weer van haar moeder, enzovoort) een plekje wilt geven in huis, maar het moet natuurlijk wel bij het geheel passen. Werkt het stuk niet mee in je interieur, denk dan na over een nieuwe plek. Misschien in een andere kamer?

8. Ga voor lichtinval in verschillende lagen

Daglicht dat binnenvalt door het raam, gecombineerd met een staande lamp die een knus hoekje verlicht en een spot boven je favoriete schilderij, geven een heel ander effect aan een ruimte dan één centrale hanglamp die de hele ruimte verlicht. Het opstellen van een goed lichtplan in hierbij heel belangrijk.

9. Zet principes aan de kant en maak plaats voor creativiteit

Deze principes zijn natuurlijk heel handig en helpen je met het inrichten van je huis, maar het allerbelangrijkste is dat jouw interieur je iedere dag weer blij maakt. Ga voor een passende en werkende inrichting, een comfortabele basis en vermijd een huis dat té gestyled is.

Creatief beroep? Dit is waarom je abstract behang in je home office wilt

pinterest kamer stylen tips
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 stylingtips waarmee je elke kamer beter maakt (ja, ook die van jou!)
Sluiten