De 5 beste styling tips van een interieur expert

Hoewel we bij Roomed graag denken dat we experts zijn op het gebied van interieur, is het soms ook fijn om het over te laten aan de échte experts. Marlies Novica is zo’n expert die met haar bedrijf ExpatHome behoorlijk lekker bezig is. Marlies is ervan overtuigd dat een fijn huis helpt balans te vinden in drukke levens. Vandaag deelt ze 5 styling tips voor het inrichten van jouw woning en interieur.

Ieder beroep komt zo met zijn eigen misverstanden. Zo denken veel mensen bij het beroep ‘interieur stylist’ dat ik de godganse dag in de rondte loop met kussentjes en waxinelichtjes. Was het leven maar zo’n feest. Het ‘afstylen’ van een ruimte gebeurt helemaal aan het einde van een project en is natuurlijk ontzettend belangrijk voor de sfeer. Maar bovenal is het gewoon heel leuk om te doen. Hier wat tips voor je eigen casa.

Stijl bepalen

Iedere interieur stijl vraagt natuurlijk een eigen manier van afstylen. Vraagt jouw stijl om grote items die symmetrisch worden neer gezet of juist veel kleinere items in oneven aantallen? Kijk goed naar de items die je al hebt en zet weg wat niet (meer) in de stijl past. Ik vind het zelf altijd fijn om alle kleinere spullen bij elkaar op tafel te zetten. Lekker overzichtelijk.

Piramide

De eerste truck is de ‘piramide’ of ‘driehoek’ manier van stylen. Hierbij plaats je het hoogste item in het midden en de kleinste items aan de buiten kant. Dit werkt vaak mooi bij een groepje decoratie. Ook kan dit een tof effect geven bij het indelen van een boekenkast.

Verdelen

Met verdelen bedoel ik letterlijk verdelen. Ik kom regelmatig in huizen waarbij alle decoratie in de zithoek is beland en de rest van het huis dus maar een kale bedoening is. Verdeel de decoratie over de hele ruimte. Probeer hierbij op kleur te letten. Heb je voor een accentkleur gekozen? Laat deze dan op meerdere plekken terugkomen.

Structuren combineren

Om de boel een beetje interessant te houden kun je fijne combinaties maken tussen verschillende structuren. Kijk hierbij natuurlijk ook weer goed naar de stijl die je wil pakken en pas hierop aan. Sla niet door maar hou het bij ongeveer drie structuren bij elkaar in een piramide. Bijvoorbeeld hout, glas en een plant.

Wall art

Wat de muren betreft heb ik ook nog wel een paar nuttige tips voor je. Wil je meerdere schilderijen met verschillende formaten ophangen? Leg dit dan eerst uit op de grond voordat je enthousiast begint te boren. Denk ook goed na over de hoogte van de wall art. Vaak hangt deze namelijk te hoog zodat ze een beetje buiten de boot vallen. Het midden van het schilderij mag op ooghoogte. Voor een groep schilderijen geldt dat het midden van de groep op ooghoogte mag hangen. Oh ja, check ook even van tevoren of de muur wel sterk genoeg is als je bijvoorbeeld een zware spiegel op wil hangen. Een hol gipswandje kan niet zoveel hebben. Zit je met een bakstenen muur? Dan moet je even voorboren met een klopboor. Succes!

> Het vorige artikel van Marlies gemist? De complete ‘hier moet je op letten bij een nieuwe badkamer’ checklist (volgens een interieur expert)

Interieur stylist Marlies Novica heeft een duidelijke missie: mensen verliefd laten worden op hun eigen huis. Met haar bedrijf ExpatHome laat ze Amsterdamse expats kennis maken met onvervalste Hollandse gezelligheid door middel van warme interieur ontwerpen. “Of mijn ontwerpen Instagram waardig zijn, interesseert me niet zo. Ik wil graag een plek creëren waar iemand juist even kan ontsnappen van alles wat van ze verwacht wordt en lekker kan ontspannen. Het belang van rust wordt vaak over het hoofd gezien. Zonde vind ik dat.”

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
De 5 beste styling tips van een interieur expert
Sluiten