Wáuw: Studioninedots’ Villa Fifty-Fifty is half huis-half tuin, in één woning

Stel je een villa voor waar je tegelijkertijd binnen én buiten bent – gewoon in je eigen huis. Studioninedots (een Amsterdamse architectuurstudio) ontwierp dat, en wel in ons eigen kikkerlandje. Villa Fifty-Fifty bevindt zich namelijk in Eindhoven – op de overgang van Strijp-R naar het naastgelegen landgoed.

Familiehuis Villa Fifty-Fifty is ontworpen als paviljoen waarin constant wordt gewisseld tussen open en dichte ruimtes. Hierdoor wordt er dus net zoveel buiten als binnen geleefd – zei iemand één worden met natuur?

Dit is Studioninedots’ Villa Fifty-Fifty

Villa Fifty-Fifty
Bron: Villa Fifty-Fifty – design: Studioninedots, photo: Frans Parthesius
Villa
Bron: Villa Fifty-Fifty – design: Studioninedots, photo: Frans Parthesius

De opdrachtgevers wilden een minimalistischer levensstijl en hadden de wens voor een optimale natuurervaring. Dat was genoeg voor Studioninedots om de typologie van een transparante woning een stap verder te zetten.

Ze hielden zich aan een dambord-patroon waardoor er gelijke ruimten zijn gecreëerd – van open en gesloten tot binnen en buiten. Het resultaat is een woning met afwisselend binnen- en buitenruimte, half huis-half tuin. Echt fifty-fifty dus.

Villa
Bron: Villa Fifty-Fifty – design: Studioninedots, photo: Frans Parthesius
Villa Fifty-Fifty
Bron: Villa Fifty-Fifty – design: Studioninedots, photo: Frans Parthesius

De inrichting

De villa heeft twee horizontale vlakken en een toren die door de vloer en het dak steekt. Op de begane grond zien we een prachtige eetkamer waar voornamelijk natuurlijke materialen zijn gebruikt, een moderne zwarte keuken en is er plaats voor de ouders.

De kamers van de dochters (inclusief faciliteiten om er zelfstandig te kunnen wonen) bevinden zich in de toren. Ze hebben dus echt hun eigen tiny house in zo’n prachtige villa – héél tof.

Een mix van natuurlijk en industrieel

We zien dat er zoveel mogelijk glas is gebruikt zodat de grenzen tussen binnen en buiten vervagen. Dit zorgt er ook voor dat het groen en het interieur wisselend weerspiegelen.

Verder zijn er voornamelijk minder conventionele materialen gebruikt. Zo is de gehele toren bedekt door gepolijst aluminium, is de badkamer is bekleed met flagstones en de muren in de slaapkamer en kantoor bevatten geglazuurde badkamertegels.

Daarnaast is de ronde berging uitgevoerd in semi-transparant golfplaat wat zorgt voor net wat meer structuur tussen al dat glas en beton.

Natuurlijk mochten een hoop planten ook niet missen. Vooral omdat het interieur zo minimalistisch is, zorgen de planten voor een goede balans en voegen veel sfeer en gezelligheid toe aan de villa.

Lees ook: Goals: een licht appartement vol planten en natuurlijke materialen

Andere prachtige villa’s waar je mond van openvalt

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Wáuw: Studioninedots’ Villa Fifty-Fifty is half huis-half tuin, in één woning
Sluiten