10 makkelijke tips voor een stijlvolle, gezellige studentenkamer

Hoera! Na talloze kamers te zijn afgegaan, (waar je dertig keer verteld hebt welk dier je wil zijn op die beruchte hospiteeravonden), heb je eindelijk die felbegeerde studentenkamer bemachtigd. Good job. Maar nu komt het echte werk: Hoe ga je die ieniemini studentenkamer inrichten? Roomed to the rescue, wij hebben 10 handige studentenkamer tips voor je op een rijtje gezet waarmee je een stijlvolle, gezellige kamer inricht.

Hier spreekt een ervaringsdeskundige: een kamer van vijftien vierkante meter is kleiner dan je denkt. Daar kwam ik achter door tegen een aantal dingen aan te lopen (ja, je kunt deze opmerking heel letterlijk nemen…). Daarom heb ik mijn beste studentenkamer tips verzameld, zodat jij het wél in één keer efficiënt inricht.

10 studentenkamer tips:

1. Meet je kamer op

Voordat je IKEA in één keer leeg koopt, is het een goed idee om je kamer op te meten. Meet hoeveel ruimte je hebt voor al je benodigdheden. Schrijf de afmetingen ook op (maak een kleine schets van de kamer voor jezelf!) en neem ze mee naar de bouwmarkt.

2. Houd rekening met de indeling van je studentenhuis

Heeft je studentenhuis een gezamenlijke woonkamer? Lucky you! Dit scheelt je namelijk véél ruimte. Hierdoor heb je zelf niet per se een bank nodig op je kamer. Of als er een eettafel staat, kan je daar ‘s avonds aan eten en heb je juist geen tafeltje met stoelen nodig. Waardoor er weer plek is voor een bank. Want eerlijk is eerlijk: als het past, is een bank op je kamer heel fijn. Het is aan jou om te beslissen wat je liever in je kamer hebt.

3. Only the essentials 

Zorg er eerst voor dat de belangrijkste dingen sowieso in je studentenkamer passen: een bed, bureau, kledingkast en dus eventueel een bank of tafel met stoeltjes. Als je dat allemaal kwijt kan, dan ben je al een heel eind! Ga hierna pas verder kijken naar andere leuke interieur items die je graag in je kamer wil zien. Deze items zijn vaak ook goedkoper, waardoor je ze in de loop der tijd er gemakkelijker bij kunt kopen.

4. Maak gebruik van de muren

Een goed, maar ook leuk idee is om planken aan de muren te hangen. Hier kan je veel spullen op kwijt, zoals studieboeken, make-up en sieraden of andere prullaria. Maar ook een gezellig plantje of schilderijtje om je kamer wat op te leuken. Een ijzeren prikbord zoals bovenstaande foto is ook handig en leuk.

5. Ga voor uitklapbaar

Een bureau kan veel ruimte in beslag nemen. Maar wist je dat je ook uitklapbare bureaus hebt? Je schroeft deze vast aan de muur waardoor er een dun randje uitsteekt. Als je je bureau wil gebruiken, klap je ‘m uit en daar is je bureau! Dit scheelt heel veel ruimte voor wanneer je hem niet nodig hebt. En zo zijn er meer handige hacks.

6. Ruimte onder je bed

De ruimte onder je bed is super handig! In een bed met lades aan beide kanten kan je heel veel spullen, rommel, troepjes of zelfs kleding kwijt. Er zit alleen wel een ‘maar’ aan. Als je alle lades wil gebruiken, kan je je bed niet met de zijkant tegen de muur aanzetten. Dan blokkeer je namelijk een hele kant met lades, wat zonde is. Dus als je kamer écht klein is, kan je beter kiezen voor een ‘normaal’ bed met ruimte eronder, en er zelf bakken (met wieltjes!) onder zetten voor opslagruimte.

7. De kledingkast

Past een grote kledingkast niet in jouw kleine kamer? Ga dan voor een kledingrek. Ideaal als je toch niet zo veel kleding hebt (of als je juist minder kleding wílt gaan gebruiken). Om nog meer ruimte te besparen, hang je het kledingrek op aan het plafond. Zo benut je alle ruimte op de vloer, door er bijvoorbeeld manden met sokken en ondergoed onder te zetten.

8. Servies

Waarschijnlijk heb je voor je uitzet al het nodige servies en pannen gekregen, of dit zelf aangeschaft. Dit heb je nodig, tenzij je gebruik kan (én wil) maken van het servies dat je studentenhuis al in de keuken heeft staan. Vaak kan je een keukenkastje claimen waar je je servies in kwijt kan. Zo niet: houd dan ook hier rekening mee bij het indelen van je studentenkamer. Servies, glazen en bestek kan best veel ruimte innemen, verkijk je daar niet op.

Studentenkamer tips

9. Maak het gezellig

Het is de bedoeling dat je je thuis voelt in je (nieuwe) studentenkamer. Je moet het natuurlijk wel naar je zin hebben in je nieuwe, en misschien wel eerste eigen stekkie. Dat doe je onder andere door het gezellig in te richten. Hang foto’s, schilderijtjes, LP-platen met of zonder cover (ook heel leuk!) op aan de muren. Zet een paar makkelijke plantjes neer of hang ze op. En leg een mooi vloerkleedje op de grond en leuke kussens op de bank.

10. Maak kennis met je huisgenoten

Misschien wel het allerleukste aan het wonen in een studentenhuis, zijn je huisgenoten. Oké, het kan nogal een rommeltje zijn als je met veel mensen woont, maar ze maken het ook een stuk gezelliger! Leer ze daarom goed kennen, zodat je leuke dingen met ze kan doen of samen kan eten. Maar het is ook handig voor de praktische zaken: zoals het bespreken van een schoonmaakrooster en andere huiselijke taken.

Meer lezen over studentenkamer tips?

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
10 makkelijke tips voor een stijlvolle, gezellige studentenkamer
Sluiten