Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Wooninspiratie 24 jul 2019

Planten in je studentenkamer? Zo houd je ze in leven (en deze moet je kiezen!)

Je studentenkamer mag dan maar 12 vierkante meter zijn (of met een beetje geluk iets meer) en daarom niet per se een plek waar je heel veel tijd wilt doorbrengen, maar het is toch leuk om er wat gezelligs van te maken. Dat gaat natuurlijk heel gemakkelijk met planten! Met planten in je studentenkamer fleur je de ruimte meteen op – en het ziet er nog volwassen uit ook.

Planten hebben bovendien niet alleen als voordeel dat ze een mooie decoratie zijn, maar hebben vaak ook nog een luchtzuiverende functie. Ze maken zuurstof aan, en dat kun je ongetwijfeld gebruiken in je muffe studentenkamer – vooral tijdens de kluizenaarsperiode vóór je tentamenperiodes.

Dat alles geldt natuurlijk vooral als het levende planten zijn in plaats van verpieterde stekjes, dus we delen met liefde tips om de planten in je studentenkamer in leven te houden – en welke planten lekker weinig aandacht nodig hebben. Tussen alle deadlines (en terrasjes, kuch) door heb je immers helemaal geen hersencapaciteit meer over om ook nog aan de verzorging van moeilijke planten te moeten denken.

Planten in je studentenkamer verzorgen

Planten hebben in feite twee dingen nodig: licht en water. Dat water is misschien geen probleem: zelfs als je in de weekenden naar je ouders of vrienden gaat ben je vaak wel één keer per week thuis om je planten van water te voorzien. Als je planten kiest die weinig verzorging nodig hebben, is dat helemaal prima.

Ga je wel vaak langer op vakantie, kies dan voor een speciaal irrigatiesysteem.

LEES OOK: Lekker op vakantie? Zo overleven je planten je afwezigheid

Licht klinkt simpeler, maar in een kleine studentenkamer kan het nog best lastig zijn een goede omgeving te creëren. Je kunt natuurlijk kiezen voor planten die goed overleven in het donker, maar wil je toch planten die wel meer licht nodig hebben, dan zijn daar ook wel oplossingen voor.

Op Apartment Therapy lazen we bijvoorbeeld de tip om een spiegel zó neer te zetten dat ‘ie natuurlijk licht van een raam reflecteert op je planten. Op die manier heb je dus niet alleen zonlicht in het deel van je kamer waar het raam zit, maar kun je planten ook op een andere plek neerzetten.

Ligt je kamer zo dat je helemaal niet echt natuurlijk licht hebt? Kies dan voor een daglichtlamp, of vervang het normale peertje in bijvoorbeeld je bureaulamp door een rode of blauwe variant. Planten absorberen namelijk vooral rood en blauw licht uit het lichtspectrum.

Geschikte planten in je studentenkamer

In je studentenkamer is het hoe dan ook waarschijnlijk een goed plan te kiezen voor planten die wel heel leuk staan, maar niet al te veel licht dan wel verzorging nodig hebben. Deze zijn daar perfect voor!

Cactussen

De klassieker: cactussen! De cactus is het gewend om weinig water te hebben, waardoor eens per maand water geven meer dan genoeg is. In de winter kan het zelfs eens in de twee à drie maanden.

Dat geldt overigens vooral voor grote cactussen. In kleine potjes zit minder aarde, en kan er dus minder water worden opgeslagen. In de zomer hebben kleine cactussen bijvoorbeeld zo’n twee keer per maand water nodig.

LEES OOK: Geen groene vingers? 4 tips om jouw cactus dit keer wél in leven te houden

Sanseveria

Ook de sanseveria heeft slechts eens in de paar weken water nodig, en de grond mag tussen de gietbeurten door helemaal uitdrogen. Yes! De Sanseveria is, net als de cactus, bovendien een plant die weinig ruimte inneemt, omdat ‘ie omhoog groeit. Perfect voor je kleine studentenkamer.

Aloë Vera

De Aloë Vera is niet alleen heel mooi, maar is ook nog goed voor je. Hij is perfect als slaapkamerplant omdat ‘ie extra zuurstof produceert in de nacht, en dat is goed voor je nachtrust.

Bovendien is het een vetplant die wederom nauwelijks verzorging nodig heeft: in de zomer geef je de plant alleen water als de aarde echt droog is en in de winter is eens in de maand meer dan genoeg.

Scindapsus

Liever een hangplant in je kamer? Kies dan voor de Scindapsus! Die heeft maar eens in de week een beetje water nodig, en is bovendien heel gemakkelijk te stekken (oftewel: gratis nieuwe planten). Het is wel een plant die ontzettend snel groeit, dus houd daar rekening mee.

LEES OOK: Waarom de populaire Scindapsus ook mijn favoriete hangplant is

Pannenkoekenplant (Pilea Peperomioides)

Eigenlijk zijn alle vetplanten erg geschikt voor een studentenkamer, en ook de bekende pannenkoekenplant is met één à twee keer per week water in de zomer (en iets minder vaak in de winter) lekker gemakkelijk te verzorgen.

Meer tips voor je studentenkamer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Planten in je studentenkamer? Zo houd je ze in leven (en deze moet je kiezen!)
Sluiten