Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Compact Wonen 8 aug 2019

Studentenkamer inrichten? Deze 6 hacks zorgen voor minder stress als student

Sommige mensen mogen dan doen alsof je studententijd een stressvrije periode vol feestjes en luieren is, maar eerlijk is eerlijk: niets is minder waar. Je moet je tentamens halen, extra activiteiten doen om aan je cv te werken en ook nog een baantje hebben om je collegegeld (en biertjes) te financieren. Gelukkig kan een goede inrichting van je studentenkamer zorgen voor minder stressen.

Schoolgebouwen mogen dan geen inspirerende plekken zijn, maar je kunt er op z’n minst voor zorgen dat je studentenkamer wél goed is voor je (mentale) gezondheid.

1. Begin niet met te veel spullen

Het is moeilijk om zen te worden in een overvolle kamer, maar toch realiseren we ons na een tijdje in onze studentenkamer vaak dat we toch nét iets te veel spullen hebben. Dat begint vaak met de fout dat we onze kamer al volledig willen inrichten als we erin trekken, zonder erbij stil te staan dat we de tijd erna geleidelijk nog meer leuke decoraties en meubeltjes kopen.

Het is helemaal niet zo erg als je kamer niet meteen af is als je ‘m inricht – zo laat je juist de mogelijkheid open voor een inrichting die in ieder geval semi-minimalistisch is.

Ook interessant: 41 dingen die je nu meteen weg kunt gooien als je gaat verhuizen

2. Schilder de muren van je studentenkamer in de juiste kleur

Wist je dat blauw een kalmerende kleur is die zorgt voor een rustig hartritme en een gevoel van sereniteit? Mensen in een blauwe slaapkamer slapen daardoor het langst, maar in je studentenkamer zorgt de kleur dus ook voor een minder stress. Sommige andere koele, neutrale tinten hebben hetzelfde effect.

3. Schaf planten aan voor minder stress

Welkom bij een nieuwe aflevering van Roomeds Ode Aan Planten! Want planten zijn niet alleen een heel gemakkelijke manier om je kamer te decoreren en letterlijk tot leven te brengen, ze zijn ook goed tegen stress en zuiveren de lucht. Vooral deze luchtzuiverende planten wil je écht in huis hebben.

LEES OOK: Planten in je studentenkamer? Zo houd je ze in leven (en deze moet je kiezen!)

4. Kies voor kalmerende dingen aan de muur

Het is natuurlijk heel verleidelijk om toffe posters met opvallende printjes in te lijsten, maar beter kun je je fotolijsten vullen met dingen die je kalmeren. Dat kan bijvoorbeeld minimalistische abstracte kunst zijn, maar ook gewoon quotes die je inspireren of die je thuis doen voelen.

5. Leg je laptop en telefoon niet naast je bed

Ben je gewend om je telefoon te checken voor je gaat slapen en meteen als je wakker wordt? Je bent zeker niet de enige, maar voor een leven met minder stress is het toch goed om af en toe niet op de hoogte te zijn van wat de rest van de wereld doet.

Je kunt daarom een apart tafeltje in je studentenkamer reserveren voor al je elektronica, naast een stopcontact bijvoorbeeld. En dan gewoon eens lekker een boek lezen voor je naar bed gaat.

Lees ook: Kabels wegwerken: handige manieren om snoeren uit het zicht te laten

6. Houd je bureau opgeruimd

Je laptop, studieboeken, to do-lijstjes, allerlei kapotte pennen en een hippe platenspeler: je bureau is vaak een verzamelplaats voor allerlei belangrijke en minder belangrijke dingen. Maar als dit de plek is waar je altijd werkt of studeert, is het toch aan te raden je bureau zo opgeruimd mogelijk te houden. Tips nodig? Zo ga je voor de clean desk policy.

Meer tips voor je studentenkamer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Studentenkamer inrichten? Deze 6 hacks zorgen voor minder stress als student
Sluiten