Studenten ontwerpen de ultieme schuilplaats in de bergen

Dit bijzondere gebouwtje staat middenin de bergen van Slovenië. Het neerzetten had nogal wat voeten in de aarde en uiteindelijk werd het Sloveense leger zelfs ingeschakeld. De Alpine schuilplaats is gemaakt voor wandelaars die in extreem weer belanden, al zouden wij er voor het uitzicht ook wel gewoon een nachtje willen slapen! Het leukste is misschien nog wel dat een stel Amerikaanse studenten kwamen met het idee en ontwerp voor de schuilplaats.

De Alpine shelter is bedacht door studenten van Harvard tijdens een architectuurworkshop door de Sloveense Studio OFIS. Het gebouwtje biedt plaats aan zo’n acht wandelaars voor een overnachting. De binnenkant is helemaal van hout gemaakt, de buitenkant heeft een betonlook.

Roomed-Alpine-Anze-Cokl

Bron: Anze Cokl

Roomed-Alpine-Janez-Martincic-3

Roomed-Alpine-Janez-Martincic

Tijdens de workshop door architectenbureau OFIS, werd aan de studenten gevraagd om een hut te ontwerpen voor extreme weersomstandigheden in de Alpen. Dit ontwerp van een groepje van drie studenten werd gekozen om de vijftig jaar oude schuilplaats te vervangen. De Alpine Shelter staat op een van de hoogste bergtoppen van het gebergte.

Roomed-Alpine-Andrej-Gregoric

Ontwerp

Het ontwerpen van het gebouw was al net zo’n uitdaging als het neerzetten. Het gebouw in zijn huidige staat is het resultaat uit twaalf eerdere ontwerpen. Er moest rekening worden gehouden met stevige materialen, de plaatselijke omstandigheden en de manier waarop het gebouw in elkaar gezet zou worden. Het uiteindelijke ontwerp is bestand tegen extreme weersomstandigheden, de temperaturen die heel snel kunnen omslaan en het ruige landschap.

Roomed-Alpine-Anze-Cokl-5

Bron: Anze Cokl

Roomed-Alpine-Anze-Cokl-4

Bron: Anze Cokl

De schuilplaats is opgedeeld in drie basic ruimtes. Bij binnenkomst in de eerste module is er plek voor opslag en kan er eten klaar gemaakt worden. De tweede module is een soort relaxruimte en in de laatste ruimte staan hoogslapers.

Roomed-Alpine-lucht-Janez-Martincic

Roomed-Alpine-Helicopter-Janez-Martinci

Het gebouw is op normale grond gebouwd en vervolgens in drie delen met een helicopter naar de plek van bestemming gebracht. Daar is het ontwerp met metalen koppelingen aan de rotsondergrond vast gemaakt. Om de sterke wind en sneeuw te weerstaan, zijn de ramen gemaakt van driedubbel glasvezel en is de buitenkant bekleed met betonpanelen.

Roomed-Alpine-Anze-Cokl-7

Bron: Anze Cokl

Dit gebouw voelt voor ons toch een stuk veiliger dan deze hangmatten boven de Alpen, brr!

www.ofis-a.si

Reageer op artikel:
Studenten ontwerpen de ultieme schuilplaats in de bergen
Sluiten