Kijk eens naar beneden – dit zijn de 6 meest voorkomende straatplantjes
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Froomed.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F09%2Fwolfgang-hasselmann-OHZ7mKFf-SQ-unsplash-1.jpg)
Biodiversiteit is steeds belangrijker en straatplantjes zijn daar net zo goed een onderdeel van als de mooie planten die bij jou in de tuin staan. Daarom wordt het tijd om het onkruid bij te houden in plaats van het te verwijderen.
Op Instagram is er een account dat deze stoepplantjes omarmt en ze in het zonnetje zet. We delen de vaakst voorkomende straatplantjes in dit artikel.
6 straatplantjes die je onderweg tegenkomt
1. Melkdistel
De melkdistel is een eenjarige plant die je vooral in de bermen van straten tegenkomt. Het behoort tot dezelfde familie bloemen als de paardenbloem. Op het land en in moestuinen komt deze plant ook vaak voor.
2. Veldkers
Deze plant is een kruidachtige die je dan ook goed in je eigen keuken kan gebruiken. Veldkers is heerlijk om in salades te stoppen en heeft een peperachtige smaak. Begin februari is deze smaak op zijn lekkerst, want dan is het net voor de plant zijn bloei.
7 soorten kruiden die je net zo goed in de keuken kunt laten groeien
3. De liggende vetmuur
Deze plant lijkt op mos en wringt zich tussen de stoepstenen door. De plant is dan ook niet zwak, want hij kan goed alle mensen die over hem heen op het trottoir lopen verdragen.
4. Basterdwederik
Een van zijn bekendste soorten is het wilgenroosje dat je kan herkennen aan zijn haren. De bloemen van de Basterdwederik zijn roze of wit of alles wat ertussenin zit. Bijen zijn ook dol op de nectar van deze planten.
5. Grote weegbree
De bladeren van de weegbree zijn ook ideaal om te gebruiken tegen brandnetel door ze over de jeukende plek te wrijven. Naast de grote weegbree is er natuurlijk ook de smalle weegbree. Deze variant kan je ook op straat zien.
Pas op! Deze 5 kamerplanten kunnen allergische reacties veroozaken
6. Paardenbloem
Deze gele bloem steekt graag zijn kop tussen de stoep uit. In tuinen en weides zie je hem ook veel verschijnen.
Zo vergroot je de biodiversiteit in je eigen tuin (want dat is nodig)