Merve Ozturk
Merve Ozturk Lifestyle 7 jan 2021

Let’s get it: zo stop je met uitstellen en begin je écht aan je to do list

Je kent ‘t wel: je zit op de bank, denkt na over het schoonmaken van de keuken of het organiseren van je kast, wanneer je ineens beseft dat je een uur lang door je telefoon hebt gescrolld en verder niets hebt gedaan. Als jij jezelf ook regelmatig betrapt op uitstelgedrag en het zat bent, zal dat vanaf vandaag verleden tijd worden.

Op de Roomed-redactie zijn we namelijk op zoek gegaan naar de ultieme tips om te stoppen met uitstellen en nou dan echt te beginnen aan je to do list. En deze tips delen we natuurlijk graag met je, zodat jij voortaan ook niets (oké oké, bijna niets) meer gaat uitstellen.

9 tips om te stoppen met uitstellen

1. De playlist

Muziek helpt bij het verlichten van angst en het motiveert om dingen gedaan te krijgen. Dus als je van plan bent een grondige schoonmaak te doen, of je overvolle voorraadkast op te ruimen, zet dan zeker je favoriete playlist op en ga dan pas aan de slag.

Lees ook: 5 tips om de nieuwjaarsschoonmaak om te toveren tot een feestje (let’s go!)

2. Ga aan de slag wanneer je je het meest productief voelt

Accepteer dat je niet 24 uur per dag productief bezig kunt zijn. Als je je niet productief voelt, dwing jezelf dan niet om bepaalde taken tóch te doen. Sommige mensen zijn ‘s ochtends productiever, als dat ook voor jou geldt, probeer dan zo veel klusjes in de ochtend te doen.

> Let op: door deze 5 dingen ben je thuis een stuk minder productief dan je wilt

3. Stel haalbare doelen

Als je van plan bent om je voorraadkast op te ruimen, is het (afhankelijk van de grootte en rommel die je eerder hebt gecreëerd) misschien niet zo slim om ook nog te gaan stofzuigen en dweilen. Je zal namelijk lang genoeg bezig zijn met het checken van alle houdbaarheidsdatums en het opnieuw categoriseren van alle producten.

Plan alle dingen op een dag waarvan je zeker bent dat het haalbaar is. Op deze manier is het niet te veel en ben je niet snel geneigd om te gaan uitstellen.

> Deze huishoudelijke doelen wil je op je doelenlijstje voor 2021 hebben staan

4. Weet waarom je het doet

We snappen dat je niet staat te springen om al je kasten op te ruimen, maar zodra het opgeruimd is krijg je een voldaan gevoel en heb je niets meer aan je hoofd. Ga je kast(en) niet inrichten omdat er een bepaalde trend rondgaat, doe het omdat jij straks een schone, georganiseerde kast hebt.

5. De regel van vijf minuten

Je kunt binnen vijf minuten een hoop regelen of in ieder geval een start maken. Stel een timer in en doe wat gedaan moet worden voor slechts vijf minuten. Als je na vijf minuten nog steeds gemotiveerd bent kan je uiteraard doorgaan. Dit geldt voor zowel het beantwoorden van je e-mails tot het schoonmaken van de badkamer.

Lees ook: Wc schoonmaken: zo maak je snel je toilet schoon (in maximaal 5 minuten)

6. Vergeet jezelf niet te belonen

Je werkt hard om bepaalde doelen te behalen, en dan vooral zónder uitstelgedrag. En daar hoort een beloning bij. Of dat nou een nieuwe warme plaid is, of een stuk pizza waar je al een tijdje naar verlangt. Als je maar iets leuks voor jezelf doet.

7. Houd je perfectionisme onder controle

Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je bepaalde projecten zó groot ziet dat het je tegenhoudt om te beginnen. Je zal dan sneller neigen om bepaalde dingen uit te stellen. Focus je om te beginnen, en het daarna pas ‘geweldig’ te doen. Laat het doel van perfectie je er niet van weerhouden om te beginnen aan bepaalde projecten.

8. Ga eerst aan de slag met korte klusjes

Heb je een eindeloze takenlijst gemaakt? Het kan zijn dat ook dat je tegenhoudt om te beginnen aan je klusjes. Zorg ervoor dat je klusjes die kort duren als eerst doet. Op deze manier kun je je daarna focussen op langere klussen.

Daarnaast kan het je helpen om erbij te zetten hoe lang je gemiddeld bezig zal zijn met bepaalde klusjes. Zo heb je een goede indicatie en kan je goed aan het werk.

9. Werk op een logische volgorde

Een andere manier om te stoppen met uitstellen is door al je klusjes op een logische volgorde te doen. Zo kun je bijvoorbeeld eerst je bed verschonen en dan samen met je oude beddengoed een wasje draaien. Zo voorkom je dat jouw wasmand straks weer overvol zit.

> Let op: als je graag met een vochtige doek schoonmaakt, wil je dit artikel lezen

Zo kun je houdhoudklusjes zo kort mogelijk houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment TherapyVery Well Mind

Reageer op artikel:
Let’s get it: zo stop je met uitstellen en begin je écht aan je to do list
Sluiten