Merve Ozturk
Merve Ozturk Planten en bloemen 14 okt 2020

Waarom het zo belangrijk is om stof op planten weg te halen (en zo doe je dat)

Planten geven ons interieur zó veel meer karakter. Er zijn ontzettend veel soorten waar je uit kan kiezen. Zo bestaan er grote planten, kan je kamerplanten kiezen die bij jouw persoonlijkheid passen en heb je zelfs planten met roze bladeren om meer kleur in huis te halen.

Het is enorm belangrijk om af en toe de bladeren van je (kamer)planten schoon te maken. Zo zorg je ervoor dat ze gezond blijven en kom je van schadelijk ongedierte af. Behalve ongedierte vangt jouw plant ook veel stof op. ‘Een beetje stof kan toch geen kwaad’, hoor ik je denken. Vandaag leg ik je uit waarom het wél belangrijk is om je planten stofvrij te houden.

Dit is waarom je stof op planten beter kan weghalen

Buiten dat je planten er veel mooier uitzien zonder een stoflaag, is het ook belangrijk voor jouw gezondheid om een stofvrij huis te hebben. Zoals je weet nemen planten zonlicht op via hun bladeren om zo voedingsstoffen voor zichzelf aan te maken. Zodra er stof op de bladeren ligt, gaat dit proces veel moeilijker en kunnen ze dus minder voedingsstoffen aanmaken.

Met de tijd belast dit de gezondheid van jouw plant en zorgt ‘t ervoor dat dat ‘ie niet meer goed groeit. Uiteindelijk zal jouw plant doodgaan en dat is natuurlijk het laatste wat we willen. Kortom, als je een goede plantenmama bent hoor je goed voor ze te zorgen. Behalve het geven van water en liefde, dien je ze af en toe ook af te stoffen.

Lees ook: Goede vraag: verzorg mijn kamerplanten anders in de herfst?

Zó maak je jouw planten stofvrij

Stof van je plant weghalen kan op verschillende manieren. Zo werkt een vochtig doekje prima (gebruik één doek per plant om niet alle ongedierte te verspreiden). Wat je ook kan doen is een plantenspuit gebruiken om van het stof af te komen (wel weer goed afnemen met een doekje, anders droogt ‘t zo weer op). Let er wel op dat niet alle planten van natte bladeren houden.

Houdt jouw plant wel van water? Dan kan je overwegen om ‘m een (lauwwarme) douche te geven. Bepaalde planten vinden regenbuien namelijk heerlijk en daar komt een douche goed bij in de buurt (dek de potgrond eventueel met een plastic zakje). Planten die niet zo van water houden, zoals een cactus, kan je het beste afstoffen met een zacht kwastje zodat je overal goed bijkomt en jezelf niet bezeert aan de prikkers.

Side-note: niet álle planten hoef je af te stoffen. Vetplanten of de hertshoornvaren hebben bijvoorbeeld een speciaal beschermlaagje of kleine haartjes op hun bladeren wat hun beschermt tegen direct zonlicht.

> Roomed’s plantenguide: hoe vaak moet ik mijn cactus water geven?

Meer lezen over het verzorgen van (kamer)planten