Jaime Andreas
Jaime Andreas Tips 29 apr 2020

Stinkende wasmachine? Zo krijg je ‘m weer fris en fruitig

Wanneer je wasmachine stinkt is dat zeker niet fijn, want je wilt graag schone en frisse was. Vaak is het lastig te bepalen waar die vieze geurtjes vandaan komen en hoe je er vanaf komt. Wij helpen je een handje met die stinkende wasmachine.

Je wasmachine kan stinken om verschillende redenen. Als je wasmachine zuur of muf ruikt, komt dit waarschijnlijk door vetluis. Dit is een bacterie die leeft in resten van wasmiddel.

Verder kan een verstopt filter ook zorgen voor een muffe geur. En ruikt het naar het riool nadat je hebt gewassen? Dan is het de wasmachineafvoer die stinkt.

Wat moet je doen tegen een stinkende wasmachine?

1. Maak het zeepbakje schoon

In het zeepbakje blijven veel zeepresten achter waardoor schimmelvorming kan ontstaan. Reinig daarom het zeepbakje goed. Haal het bakje helemaal uit de wasmachine en gebruik een klein sponsje of eventueel een tandenborstel om het goed te reinigen.

2. Een hete was

Draai zo nu en dan, ongeveer een keer in de maand, een hele hete was zonder wasgoed op 90°C. Voeg een beetje bleekwater of natuurazijn toe. Bacteriën en kalkresten worden zo verwijderd en je wasmachine ruikt weer fris.

3. Rubberen rand schoonmaken

Op de rubberen rand van je wasmachine zit vaak stof, viezigheid en grijze aanslag. Als dit niet goed gereinigd wordt, ontstaat er een vieze geur. Maak deze rand dus regelmatig schoon met een simpel sopje.

Bij hardnekkige viezigheid kun je hier ook weer gebruikmaken van een tandenborstel. Het kan overigens ook geen kwaad om zo nu en dan de trommel van de wasmachine goed schoon te maken.

4. Vervang het filter

Controleer en vervang regelmatig het filter van de wasmachine. Hier blijven vaak veel restjes vuil en stof zitten waardoor het afvalwater moeilijk bij de afvoer kan komen.

Hoe kun je een stinkende wasmachine voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen; er zijn een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je wasmachine snel gaat stinken. Laat bijvoorbeeld na het wassen je was nooit te lang in de trommel liggen en laat na iedere wasbeurt het deurtje openstaan, zo ontstaat er minder schimmel en is er betere ventilatie.

Gebruik ook niet teveel wasmiddel tijdens het wassen. Veel middeltjes zijn heel geconcentreerd, dus veel wasmiddel is ook niet nodig. Met teveel wasmiddel kan er namelijk schuimvorming optreden. Dit schuim blijft vervolgens achter op de rubberen band en slangen van de wasmachine, waardoor er meer vetluis ontstaat.

Zo maak je je badkamerspiegel schoon met natuurlijke producten

stinkende wasmachine fris
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

HG

Reageer op artikel:
Stinkende wasmachine? Zo krijg je ‘m weer fris en fruitig
Sluiten