Geert Remmelink
Geert Remmelink Compact Wonen 28 mei 2016

Dit stel besloot fulltime te gaan reizen in hun tiny house

Waarschijnlijk heb je al wel eens over de Tiny House Movement gehoord. Zo niet, dan leggen we het even kort uit. De beweging ontstond in Amerika en bestaat uit een groep mensen die kleiner, bewuster en onafhankelijker willen leven. Inmiddels zijn in Nederland ook de eerste tiny houses verschenen. Wij volgen as we speak Marjolein die als allereerste in Nederland in een tiny huis gaat wonen. Deze keer besloten wij om even terug naar de roots van deze movement te gaan. We kwamen in contact met Patrick en Lauren, die hun baan opzegden om fulltime te gaan reizen in hun zelfgebouwde tiny house.

Het is nogal wat, om je baan op te zeggen, je huis in de verkoop te zetten en alles achter je te laten. Toch is dat precies wat Patrick en Lauren een jaar geleden deden. Voor ons was deze stoere stap aanleiding om hen wat vragen te stellen over hun nieuwe manier van leven. Ze zijn trouwens niet het eerste stel dat hun baan opzegde om hun dromen achterna te gaan. Dit Amerikaanse koppel deed hetzelfde en bouwde vervolgens hun droomhuis in de bergen. Hoe cool!

De Tiny House Movement?

Heb je geen idee wat de Tiny House Movement precies inhoudt, dan praten we je snel even bij. Alles draait bij de Tiny House Movement om duurzaam en bewust leven. De beweging ontstond dus in Amerika, waar veel mensen in grote huizen wonen met een hypotheek en tja, veel financiële verplichtingen. Ruimte is ook niet alles en daarom besluiten steeds meer Amerikanen hun grote huis om te ruilen voor een tiny house. Vaak plaatsen ze deze huisjes op wielen waardoor ze ook nog eens rond kunnen reizen en hun huis als een schildpad overal mee naartoe kunnen nemen. Deze kleine huizen kosten weinig, waardoor je financieel onafhankelijker bent. Vrijheid is vaak de belangrijkste drijfveer voor Tiny House Movers. Bovendien is het een energiezuinige en duurzame manier van leven, doordat de huisjes klein zijn en gerecycled kunnen worden.

Overweeg je zelf om in een huisje met wielen te gaan wonen? Dit artikel geeft je een aantal tips voor de eerste stap naar een nieuwe manier van leven en wonen.

Waarom deze grote stap?

Lange werkdagen, een hoge hypotheek en zero vrijheid zorgden bij Patrick en Lauren voor een gefrustreerd gevoel. Dit was niet het leven waar ze van droomden, maar wat ze dan wel wilden wisten ze eigenlijk ook niet. Toen ze de Tiny House Movement ontdekten wisten ze dat dit bij hen zou passen.

Een klein huis bood ons de kans om een avontuur te beleven en te ontdekken wat we echt willen in het leven

De vrijheid, het avontuur en de mogelijkheid om altijd samen te zijn trok het stel zo aan dat ze meteen aan de slag gingen. Schetsen en plannen werden gemaakt, net zoals de eerste stappen om hun ‘oude leven’ vaarwel te zeggen. Ze stopten met werken en verkochten hun huis, twee auto’s en zo ongeveer al het andere wat ze bezaten. Het geld werd meteen geïnvesteerd in een trailer, een truck en al het materiaal dat nodig was om hun nieuwe huis te bouwen.

In slechts drie maanden wisten ze hun tiny house helemaal startklaar te maken. Op hun blog lees je dat het niet altijd even soepel verliep, maar ondanks dat is het indrukwekkend wat ze allemaal in een paar maanden bereikt hebben. Omdat vrijheid het ultieme doel is, was wonen in een tiny house niet genoeg. Daarom zijn ze vorige maand met hun hele hebben en houwen op pad gegaan voor een reis van zes maanden. Het doel van de reis is om echte vrijheid te ervaren en te ontdekken wat voor hen belangrijk is in het leven. Na die reis blijven Patrick en Lauren in hun tiny house wonen, maar kiezen ze waarschijnlijk wel weer voor een vaste woonplaats.

En hoe bevalt die vrijheid nou?

Elke dag zien Lauren en Patrick weer een ander stukje van Amerika en komen ze in gebieden waar ze nog niet eerder geweest zijn. En waar ze ook zijn, aan het eind van iedere dag komen ze gewoon thuis. Die vrijheid bevalt dus prima.

Het is een heerlijk gevoel om altijd en overal thuis te komen, waar we ons ook bevinden

Bovendien hoeven ze zich geen zorgen te maken over de huur of de hypotheek, wat een groot gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid oplevert. Ook gaan ze sneller de deur uit op ontdekkingstocht, of ze nou in een natuurgebied of midden in de stad staan. Voor de honden is het nieuwe avontuur ook top. Hun baasjes zijn altijd thuis en er is veel meer tijd voor een stevige wandeling.

Lauren en Patrick vertellen dat ook het zogenaamde ontspullen een enorm gevoel van vrijheid gaf. Ze waren nooit erg materialistisch, maar het downsizen was toch wel een grote stap. Hierdoor kwamen ze er wel achter wat voor hen belangrijk is in het leven. Bovendien ben je zonder al die spullen veel meer bezig met de wereld om je heen, iets waar Patrick en Lauren veel waarde aan hechten.

NADELEN

Er zit toch ook een aantal nadelen aan zo’n klein huis. Qua vergunningen is het niet altijd even gemakkelijk om in een tiny house te wonen. Een tiny house voldoet namelijk door de compacte afmetingen vaak niet aan de wettelijke eisen voor een huis. En doordat je niet aangesloten bent op gas, water en elektriciteit zit een lange douchebeurt er niet in (wat natuurlijk goed is, want: water besparen).

Reparaties ‘on the road’ zijn een absolute nachtmerrie

Tip: in het begin van hun reis hadden ze af en toe wel wat problemen onderweg. Erg vervelend, want midden op de weg moeten klussen aan je huis is niet erg relaxed. Ze adviseren daarom toekomstige tiny house bewoners ook om niet te besparen op materiaal en afwerking. Beter wat meer geld uitgeven dan er halverwege achterkomen dat het werk aan je huis slecht is uitgevoerd.

Wij zijn benieuwd.. zou jij je baan opzeggen en in zo’n tiny house gaan wonen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit stel besloot fulltime te gaan reizen in hun tiny house
Sluiten