Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 5 mrt 2020

Dit moet je weten over stekpoeder voor je het gebruikt

Het stekken van planten wordt steeds populairder en ook wij zijn er dolenthousiast over. Want wat is er nou leuker dan van je favoriete plantje niet één, maar twee of drie keer te hebben? Stekpoeder kan helpen bij het stekken van planten.

Planten stekken is dus een erg leuke activiteit, maar soms gaat het gewoon niet zo snel als we zouden willen. Bananenplanten groeien nu eenmaal niet in een nachtje. Toch kan je het lot een handje helpen door het gebruik van stekpoeder.

Hebben we je geïnspireerd om te planten te gaan stekken? Lees dan vooral waarom het stekken van kamerplanten goed voor je is.

Stekpoeder: de need to knows

Maar wat is het dan? Het is een middeltje om stekken sneller te laten groeien. Het bestaat uit veel talkpoeder en een kleine hoeveelheid groeihormonen. Die groeihormonen laten je stekje groeien.

Sommige mensen zweren echt bij het gebruik van stekpoeder en zijn er heilig van overtuigd dat dit je stek flink laat groeien. Er zijn ook mensen wat minder enthousiast en hebben ervaren dat de poeder hun stekjes juist aantast of er zelfs voor zorgt dat de stekjes doodgaan.

Zo gebruik je stekpoeder

Je stekjes gaan sowieso dood als je te veel stekpoeder gebruikt of als je het op een verkeerde manier gebruikt. Dus dit is hoe je het wél moet doen.

Zorg ervoor dat de onderkant van de stek geen bast meer bevat. Dep de onderkant van de stek voorzichtig in een beetje lauw water. Kleine stekjes dip je ongeveer een centimeter in de stekpoeder, grotere stekjes ongeveer drie centimeter. Tik daarna even voorzichtig een paar keer tegen je stekje aan om overtollig stekpoeder te verwijderen. Plaats vervolgens je stekjes in de goede potgrond.

Voilà! Stekpoeder kan je gewoon online kopen of halen in een tuincentrum. Een potje stekpoeder is niet duur en gaat jaren mee, behalve als je van plan bent om heel veel stekjes te planten. Het groeien kan beginnen.

Ben je een beginner in het stekken van planten? Geen zorgen, dit zijn de makkelijkste planten om te stekken.

Meer over stekken:

Bron: Tijd voor je tuin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit moet je weten over stekpoeder voor je het gebruikt
Sluiten