Jaime Andreas
Jaime Andreas Planten en bloemen 7 mrt 2020

Stekken sneller laten wortelen: zo doe je dat

Het stekken van kamerplanten wordt steeds populairder. Ook wij zijn er maar druk mee, het is immers fantastisch om van jouw favoriete plantje in één, maar twee stuks te hebben. Maar je stekken sneller laten wortelen, hoe doe je dat precies? Wij helpen je een handje.

Stekken sneller laten wortelen

Hoe sneller een stek wortelt, hoe kleiner de kans dat er iets mis gaat. Dus we doen er graag alles aan om het proces van stekken zo snel mogelijk te laten voorlopen. Daarvoor heeft je plantje de meest ideale omstandigheden nodig om te ontwikkelen.

De ideale omstandigheden voor het stekken van je plant

Stekjes zijn onwijs gevoelig. Ze hebben voldoende water nodig, want het is moeilijk voor een stekje zonder wortels om veel water op te nemen. Zorg er dus voor dat je het stekje geregeld water geeft.

Sommige planten kan je ook in water laten wortelen, dan hoef je je minder zorgen te maken over de vochthuishouding en kan je het makkelijker in de gaten houden.

Direct zonlicht voor je stekje is niet gewenst, maar een lichte ruimte is wel fijn. Een constante temperatuur van rond de 15 graden Celsius is de beste temperatuur voor je stek om in te groeien.

Ben je nog een beginnende stekker? Dit zijn de makkelijkste plantjes om te stekken.

Zo laat je je stekken sneller wortelen

Natuurlijk kun je deze ideale omstandigheden ook zelf een beetje bevorderen. De meest ideale tijd om te stekken is in de lente, wanneer het niet te warm en niet te koud is.

Ook stekpoeder kan helpen met stekken sneller laten wortelen. Dit is hoe je stekpoeder moet gebruiken.

Om je stekje in grond een beetje te helpen met de vochthuishouding en het behouden van een constante temperatuur, kun je een klein kasje creëren met behulp van een plastic tasje. Hierdoor kan je stekje makkelijker water opnemen en het behoudt een constante temperatuur. Wel af en toe je plantje even laten luchten, anders kan je stek gaan schimmelen.

Voor een stek in water is het erg belangrijk om water geregeld te verschonen zodat je stek constant genoeg voedingsstoffen heeft.

Stekken sneller laten wortelen was nog nooit zo makkelijk.

Weten hoe je specifieke planten moet stekken? Wij helpen je daarbij.

Bronnen: Intratuin en Voor de Wereld van Morgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stekken sneller laten wortelen: zo doe je dat
Sluiten