Roomed’s stekjesguide: dit zijn de basics voor planten stekken in water

Nu het zonnetje zich steeds vaker laat zien en de temperatuur langzaamaan stijgt, kunnen we weer denken aan het stekken van kamerplanten. In deze stekjesguide leren we je alles wat je wilt weten over planten stekken in water.

Zelf heb ik al meer dan 20 kamerplanten met succes kunnen stekken, dus ik heb mijn beste tips verzameld in dit artikel.

De basis van het stekken

Er zijn verschillende manieren om kamerplanten te stekken. Vaak is er per plant één specifieke manier die het beste werkt. Je kunt er dus helaas niet vanuit gaat dat elke kamerplant op dezelfde manier te stekken valt.

Voor het gemak behandelen we twee veelvoorkomende manieren van stekken: stekken in water, en stekken in de grond. Het stekken van vetplanten werkt weer nét even iets anders, vandaar dat we dit in een apart artikel hebben behandeld.

Stekken in water

In dit artikel zullen we inzoomen op het stekken in water. Ben je specifiek op zoek naar kamerplanten die je kunt stekken in water? Daar schreven we al eerder dit handige artikel over:

Roomed’s plantenguide: deze kamerplanten kan je stekken op water

Wanneer is stekken in water de beste keuze?

Je kunt het het beste zo zien: heeft jouw stekje al wortels, zoals in sommige gevallen bij de pannenkoekenplant? Dan kan je de plant meteen stekken in de grond. Als het stekje nog geen wortels heeft, is het verstandig om eerst de stekken in water te plaatsen. Zo kunnen de wortels van de stek eerst aansterken voordat de plant de grond in mag.

Wat heb ik nodig om te stekken in water?

  • Uiteraard een stek van de kamerplant die je wilt vermeerderen
  • Een doorzichtig flesje (het liefst van glas, zie hieronder)
  • Water
  • Zonlicht

De beste optie voor het stekken in water, is om te gaat voor een doorzichtig glazen flesje. Hier kunnen de wortels zich het beste in ontwikkelen. Ik raad persoonlijk aan om niet te gaan voor een donker/groen bierflesje, aangezien hier niet voldoende licht doorheen kan komen.

Hoe vaak moet ik het water verversen?

Vers water is belangrijk voor het stekje. In vers water zitten namelijk verse voedingsstoffen waarmee de wortels zich kunnen voeden, en op die manier ook kunnen groeien tot een volwaardige wortel. Vervang daarom regelmatig het water.

Zelf houd in één keer per week aan, tenzij het water in de tussentijd groen begint te worden. Dan vervang ik het water uiteraard eerder.

Op welke plek kan ik de stekjes het beste neerzetten?

Zet de stekjes in op een lichte plek zonder direct zonlicht. In die omstandigheden groeit een stek het beste. Zorg er ook voor dat de stekjes niet in de tocht staan, en niet op een vensterbank in verband met de temperatuur die dan schommelt.

Grow baby, grow! Alles wat je wilt weten over kamerplanten stekken

Planten die je kan stekken op water
Bron: Roomed

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Roomed’s stekjesguide: dit zijn de basics voor planten stekken in water
Sluiten