Stappenplan: zo kan je het beste je studentenkamer efficiënt inrichten

De vakantie zit er weer bijna op! Ga jij dit schooljaar verhuizen voor je studie? Het inrichten van een studentenkamer is kan knap lastig zijn. Vaak gaat het om een beperkt aantal vierkante meters en is je budget waarschijnlijk ook niet heel groot. Om je een handje te helpen, hebben wij een stappenplan voor het inrichten van een studentenkamer opgesteld.

Stap 1: maak een plattegrond

Je wilt natuurlijk dat alles wat je nodig hebt in de kamer past. Het is dan ook belangrijk om precies te weten hoe groot de ruimte is. Meet dus eerst alle muren, hoeken en hoogten op en teken een plattegrond. Dit hoeft echt niet héél uitgebreid. Een lineaal, potlood en tekenpapier (met raster!) is eigenlijk alles watje nodig hebt. Is je wiskundig en ruimtelijk inzicht niet al te best? Koop voor een paar euro een schaallineaal.

Stap 2: richt je kamer in op papier

Voordat je de kamer gaat inrichten is het belangrijk om te bepalen wat je absoluut nodig hebt. Dat zijn dus geen extra’s, maar echt de basisdingen, zoals een bed, bank en bureau. Teken deze meubels op schaal op een apart papier en knip ze uit. Zo kun je de meubels heel makkelijk heen en weer schuiven op de plattegrond, tot je de juiste indeling gevonden hebt.

studentenkamer inrichting

Stap 3: maak een lijstje

Nu je weet wat je allemaal nodig hebt en hoe groot je meubels mogen zijn, kun je een lijstje opmaken van de spullen die je al hebt en die je nog moet aanschaffen. Geef elk item een cijfer (bijvoorbeeld 0 voor minst belangrijk en 5 voor heel belangrijk). Dit wensenlijstje wordt jouw leidraad voor het aanschaffen van nieuwe meubels.

Stap 4: bepaal het budget

Voordat je als een gek gaat inslaan is het verstandig om een begroting op te stellen. Wat worden je maandelijkse lasten en inkomsten? Misschien willen je ouders nog iets bijdragen aan de inrichting van je studentenkamer, of heb je nog een familielid met een oude bank of tafel doe je zo mee kunt nemen. Dat scheelt natuurlijk ook al weer! Aan de hand van die begroting kun je bepalen hoeveel geld je overhoudt voor nieuwe spullen. Waarschijnlijk kun je niet alles in één keer aanschaffen, maar dat is heel normaal en ook helemaal niet erg, want als je een tijdje in je nieuwe kamer woont, weet je veel beter wat je echt nog wilt hebben.

Een heleboel inspiratie voor je studio of studentenkamer

Stap 5: inkopen doen

Je weet het budget en je weet wat je absoluut nodig hebt. Tijd om te shoppen! Onze beste tip? Check eerst bij vrienden en familieleden of zij nog meubels over hebben. Zo niet, zoek dan eens op Marktplaats, Etsy of een kringloopwinkel. Voor de basics kun je natuurlijk goed slagen bij winkels als Ikea en Xenos.

Stap 6: ga op zoek naar multifunctionele meubels en creatieve oplossingen

Creativiteit en multifunctionaliteit zijn de sleutelwoorden tot succes bij de inrichting van een kleine kamer. Ga voor multifunctionele meubels. In een kleine ruimte mogen deze handige meubels bijvoorbeeld echt níet missen!

stappenplan studentenkamer inrichting

Stap 7: maak van je studentenkamer je thuis

Het belangrijkste is natuurlijk dat je nieuwe kamer helemaal als thuis gaat voelen. Dit kan bijvoorbeeld met foto’s, sfeervolle verlichting, kaarsen of spullen die voor jou een extra waarde hebben.

Stap 8: leer je huisgenoten kennen

Deel jij je huis met anderen? Maak dan direct kennis met je huisgenoten voor de gezelligheid en ook voor praktische zaken. Informeer over schoonmaakplannen, huisfeestjes, taken en gewoontes, zoals wel of niet samen eten etc.

Nog meer handige tips voor je studentenkamer:

Download Roomed's schoonmaakguide en krijg jouw keuken écht schoon

Meld je aan voor de mailing en ontvang 'm gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Stappenplan: zo kan je het beste je studentenkamer efficiënt inrichten
Sluiten