Merve Ozturk
Merve Ozturk Tips 8 mrt 2021

Van A tot Z een nieuw huis: een compleet stappenplan voor een nieuw huis

In de rubriek ‘Van A tot Z een nieuw huis’ zijn we gedetailleerd ingegaan op alles wat komt kijken bij het kopen van een nieuw huis. Er valt veel te regelen, waardoor je het overzicht wel eens kan kwijtraken. Juist dan wijst Roomed’s rubriek je de weg. Als afsluiting van deze rubriek delen we vandaag het ultieme stappenplan voor een nieuw huis met je.

Van alle financiële mogelijkheden om een huis te kopen, tips voor een bezichtiging, uitleg van al die lastige vaktermen tot aan het maken van een moodboard om het design van je nieuwe huis te bepalen en alles in de juiste volgorde in te richten. Kortom: van A tot Z een nieuw huis.

Een compleet stappenplan voor een nieuw huis

Een geschikte woning vinden

Je begint uiteraard helemaal aan het begin. Je besluit een huis te kopen. Om te beginnen is het belangrijk om te achterhalen wat de financiële mogelijkheden daarvoor zijn. Zo kan je eigen geld inzetten, geld van familie krijgen of een hypotheek aanvragen.

Er zijn verschillende soorten hypotheekvormen. Op we website van de Hypotheker lezen we dat je sinds 2013 alleen nog maar de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek kunt afsluiten.

Zodra je weet hoeveel je kunt lenen, is het tijd om te zoeken naar een geschikte woning. Ook dat kan je op verschillende manieren doen. Begin allereerst met het maken van een eisenlijstje zodat je gericht kunt zoeken. Dat kan bijvoorbeeld op huizenwebsites zoals Funda of door een aankoopmakelaar in te schakelen.

5 tips om met deze oververhitte woningmarkt een huis te kunnen kopen

Om een beter beeld te krijgen van een woning kan je het huis bezichtigen. Let op: dit is niet alleen een moment om het huis te bekijken. Er zijn namelijk een aantal details waar je tijdens een bezichtiging op dient te letten, mede omdat je als koper een onderzoeksplicht hebt.

Als je zeker wilt weten dat je een huis zonder gebreken koopt, kan je een bouwkundige keuring laten doen. Een bouwkundige keuring is niet verplicht, maar wel héél handig om zeker te zijn van jouw investering in een huis. Met deze keuring weet je namelijk precies wat de staat van het huis is en wat je koopt.

De 6 meest gestelde vragen over het kopen van een huis (en de antwoorden)

Het koopproces

Als je een oogje hebt laten vallen op een huis, wordt er een taxatierapport gemaakt door een taxateur. Een taxateur is iemand die de waarde van woningen, gebouwen en stukken grond vaststelt. Hier maakt hij vervolgens een taxatierapport van – wat weer nodig is voor de verstrekking van hypotheken en verzekeringen.

Bij het kopen van een huis heb je ook altijd een notaris nodig. De notaris maakt een overdrachtsakte en een hypotheekakte – beide akten zijn verplicht bij het kopen van een huis met hypotheek.

Hoe is het om in corona-tijd te verhuizen? Dit is mijn verhaal

Zoals je vast al opmerkt heeft een koophuis meer bijkomende kosten dan alleen de aankoopprijs. Zo kun je denken aan directe kosten van eventuele gebreken, eenmalige kosten die je hebt tijdens het proces, maar ook maandelijkse vaste kosten naast je hypotheekkosten.

Nu de bezichtiging is geweest, de hypotheek is geregeld en de bedenktijd voorbij is, is het dan eindelijk tijd voor de eigendomsoverdracht. Je gaat samen met de verkoper naar de notaris om de eigendomsakte (ook wel: leveringsakte) en de hypotheekakte te tekenen.

Als beide documenten kloppen worden ze getekend en wordt de koopsom voldaan. Kortom: je wordt dan eindelijk eigenaar van een woning.

In 2021 een huis kopen? 4 dingen die je dan nu alvast zou moeten doen

Je huidige woning leegmaken

Zodra je de sleutels van je nieuwe huis hebt ontvangen, kan je beginnen met de verbouwing en het inrichten van de woning. Ondertussen dien je uiteraard je huidige woning te legen en alle spullen over te brengen naar het nieuwe huis.

Bepaal allereerst wat je wilt doen met je (oude) spullen. Ga na of je ze echt gebruikt en of ze wel bij jouw (huidige) woonstijl passen. Zorg ervoor dat je de nodige verhuisbenodigdheden (zoals bijvoorbeeld noppenfolie en verhuisdozen) bij de hand hebt om je spullen zo goed mogelijk in te pakken. Je kunt ervoor kiezen om alles zelf te doen, maar je kunt ook een verhuisbedrijf huren om verlost te worden.

Zó pak je planten in zodat ze niet beschadigen tijdens het verhuizen

Het nieuwe huis inrichten

Misschien is dit iets waar je zo lang naar hebt uitgekeken, of deze stap juist het moeilijkst vindt. Het kan zijn dat je een nieuwe keuken wilt, muren wilt afbreken om een ruimte te vergroten of de badkamer een upgrade wilt geven. Met deze handige tips kan je de verbouwing voorbereiden.

Met dit stappenplan overleef je gegarandeerd de verbouwing van jouw huis

Het maken van een moodboard kan je helpen het design voor je nieuwe woning te bepalen. Je kunt een kijkje nemen naar populaire interieurstijlen en woontrends om een beter beeld te krijgen van jouw persoonlijke stijl. Uiteraard kan je ook verschillende woonstijlen met elkaar combineren.

Zodra je weet wat jouw woonstijl is en hoe je het huis wilt inrichten kan je aan de slag gaan. Zo zijn er items die je het best als eerst kunt kopen en veelgemaakte fouten die je absoluut moet vermijden om je huis praktisch in te richten.

Met deze ultieme uitzetlijst heb je alle nodige items en met deze tips maak je jouw interieur helemaal af – inclusief de nodige eyecatchers.

Dit design past bij jou (op basis van je sterrenbeeld)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van A tot Z een nieuw huis: een compleet stappenplan voor een nieuw huis
Sluiten