Geert Remmelink
Geert Remmelink Tips 25 juni 2016

Stappenplan: zo geef je kunst een goede plek in je interieur

We schrijven regelmatig over interieurs die vol staan met de mooiste kunstwerken. Niet zo gek ook. Kunst kan een ruimte immers een echt unieke look geven. Bovendien is het een goede manier om een interieur persoonlijker te maken en zo kun je er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je huis echt als een thuis gaat voelen. Misschien ben jij een echte kunstliefhebber met een grote verzameling kunstwerken, maar heb je eigenlijk geen idee hoe je die collectie een plek in huis geeft? Of misschien vind je het juist lastig om kunst uit te zoeken en op de juiste manier te combineren? Wat je situatie ook is: wij helpen je een handje om kunst in huis te brengen!

Met dit stappenplan leggen we uit hoe je from scratch een interieur aankleedt met kunst.

Bron: Ixxi

Stap 1: inspiratie

Inspiratie opdoen is de eerste stap bij het aankleden van je huis met kunst. Struin bijvoorbeeld Pinterest af naar kunstzinnige interieurs en creëer je eigen moodboard óf bekijk ons moodboard ter inspiratie. Zo ontdek je wat je mooi vindt en wat juist niet. En natuurlijk is het ook belangrijk om zelf op zoek te gaan naar mooie kunst. Dat kan online, maar een bezoek aan een museum of galerie inspireert je misschien nog meer. Onthoud bovenal dat het helpt om open te staan voor nieuwe dingen, want de beste inspiratie komt vaak uit onverwachte hoek!

Of wat dacht je van kleurige popart in huis?

Bron: Bolig Liv

Stap 2: smaak bepalen

Deze stap gaat eigenlijk een beetje samen met stap één. Terwijl je inspiratie opdoet, merk je ook steeds meer wat jouw smaak is. Wat spreekt je wel aan en wat juist niet? Het is nu tijd om na te denken over de kleuren en stijlen die je in huis wilt halen. Misschien houdt je wel van heel veel verschillende stijlen en kunststromingen. Het kan goed dat deze niet allemaal bij elkaar in één ruimte passen, maar het kan ook juist weer een statement zijn als je ze toch gewoon met elkaar combineert. Zorg er in elk geval voor dat je voor jezelf bepaalt wat voor sfeer je in welke ruimte wilt creëren en aan de hand daarvan kun je ook beslissen welke kunststijlen en -soorten je wilt aanschaffen.

stap 3: het budget

Misschien niet het leukste onderdeel, maar wel erg belangrijk. Kunst kan erg prijzig zijn. Daarom kun je maar beter van tevoren bedenken hoeveel je uit wil geven. Zo kun je meteen een selectie van winkels maken en hoef je je niet te verlekkeren bij peperdure galeries vol kunst die je in de verre toekomst nog niet aan zou kunnen schaffen. Zie de aankoop van een kunstwerk niet als iets wat alleen maar geld kost. Kunst kan namelijk een prima manier van beleggen zijn. Ook een kunstwerk dat geen miljoenen kost kan in prijs toenemen. Bovendien is kunst niet alleen een investering als je het later weer kan verkopen. Van een goede aankoop heb je (als het goed is) zelf ook veel plezier en dat is ook veel waard!

Kunst hoeft overigens echt niet duur te zijn. In je eigen huis mag je namelijk ook gewoon geprinte foto’s of kunstwerken van grote namen ophangen. Zolang het maar voor eigen gebruik is. Of neem een kijkje bij onderstaande adresjes:

Stap 4: de juiste plek in huis

Nu je weet wat je mooi vindt en wat je eraan uit wil geven, is het tijd om de plek in huis te bepalen. Ga je voor een groot schilderij dat kleur aan de woonkamer moet geven? Of pak je het bescheiden aan en kies je voor een selectie beelden in bijvoorbeeld een open kast? Alle opties zijn even goed, maar bedenk van tevoren een plek voor je kunstaankoop. Zo voorkom je een miskoop en weet je zeker dat het kunstwerk goed tot z’n recht komt. Twijfel je over of het kunstwerk goed past in huis? Bij verschillende galerieën mag je een kunstwerk ‘uitproberen’. Zo kan een aankoop eigenlijk niet meer fout gaan.

Stap 5: de aanschaf

Nu weet je de stijlen die je aanspreken, je weet het budget en je weet waar in huis je de kunst een plek wilt geven. Dan is het nu tijd om de kunst aan te schaffen. Hierboven zag je al een paar webshops voor betaalbare kunst, maar omdat kunst best wel een impact heeft op je interieur snappen we ook heel goed als je het eerst even in het echt wilt bekijken. Ga daarom vooral veel winkels en galeries af. Op antiekmarkten vind je ook genoeg kunst met een verhaal en daar kun je ook vaak stoere lijsten scoren. Een goede winkel is Yellowkorner, maar ook kunst fairs zoals de AAF zijn goed om te bezoeken.

Bron: The Loft

Stap 6: geef het een plekje

Je hebt al nagedacht over een plek in huis voor het kunstwerk en misschien al een kunstwerk aangeschaft. Dan is het zaak om het kunstwerk ook daadwerkelijk een goede plek in je interieur te geven. Met een selectie aan gave posters, foto’s of schilderijen is een gallery wall een goede optie. Zo presenteer je al je favoriete kunst op één plek overzichtelijk bij elkaar, wat er indrukwekkend uitziet. Mag je niet in de muren boren, dan is gewoonweg neerzetten een goede oplossing. Geen gedoe en het ziet er heel gaaf uit!
Heb je toch een kunstwerk gekocht dat niet helemaal tot z’n recht komt op de plek die je uitgekozen hebt? Met deze handige tips maak je met jouw kunstwerk alsnog een statement. Hieronder vind je nog meer ideeën om jouw kunstwerk een plekje te geven.

Reageer op artikel:
Stappenplan: zo geef je kunst een goede plek in je interieur
Sluiten